Královéhradecký kraj

Hradecko: Hledá se Zlatá růže

Hradec Králové: Poprvé v letošním roce budou mít zájemci možnost podívat se do mezinárodního soutěžního rozária v Hradci Králové v Kuklenách. O víkendu se zde uskuteční XXXIII. ročník mezinárodní soutěže novinek ve světě růží.  Posuzování růží se koná čtyřikrát ročně. Jméno růže je známo až po vyhlášení výsledků. Nejvyšší ocenění, kterým je Zlatá růže města Hradce Králové, je udělováno každým rokem jen jediné odrůdě.

Jičínsko: „Ameriky" mají sraz

Sobotka: Sraz amerických vozů a motocyklů pod Humprechtem se chystá tento pátek a sobotu. Místem setkání je koupaliště v Sobotce. Hlavní program je připraven na sobotu. Návštěvníci budou mít možnost podívat se na veteránské, ale i nové modely, případně některé vyzkoušet. Celodenní program pro děti, soutěže, k poslechu zahrají kapely. Na místě bude možnost občerstvení, případně ubytování v chatkách nebo ve stanu.

Náchodsko: Kdo šlape, ten jede

Náchod: V sobotu od 8 hodin na dopravním hřišti v Bělovsi začíná 4. mezinárodní sraz šlapacích vozítek. Dopolední spanilá jízda šlapacích autíček startuje v 11 hodin u bývalého hotelu Itálie, následuje jízda po pěší zóně z Kamenice až na náměstí. Odpoledne se na dopravním hřišti uskuteční různé soutěže. V neděli od 14 hodin se v lázeňském parku Kudowa Zdrój uskuteční prezentace starých aut značky Moskvič.

Rychnovsko: Den bezpečnostních a záchranných složek

Dobruška: Již po osmé se dobrušské náměstí stane dějištěm Dne bezpečnostních a záchranných složek integrovaného záchranného systému (IZS). V pátek nebudou v bohatém akčním programu opět chybět netradiční statické i praktické ukázky moderní a historické techniky, zbraní a dalšího vybavení jednotlivých složek IZS. Představí se špičková technika Armády ČR včetně přeletu vrtulníku Mi-8 v 9.30 nad městem. Ve Společenském centru Kina 70 mohou návštěvníci zhlédnout unikátní výstavu modelů a ručních palných zbraní s možností zastřílet si na laserové střelnici či prohlédnout si skutečného pyrotechnika a odstřelovače. Bohatý program zahájí v 8.30 mažoretky a skvělou a stylovou tečkou programu bude od 14 hodin koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky.

Doudleby nad Orlicí: V neděli bude na zámku o zábavu postaráno. Konají se zde tradiční farmářské trhy, kde navíc budou stánky s kytičkami, zahradním nářadím a opět současně bude probíhat malý bleší trh. Jelikož je červen, připravily si Splavačky pro děti různé soutěže a hry v zahradě Splavu. Ve 14 hodin Vás zveme na nádvoří zámku na divadelní pohádku O rádci nerádci a princezně Lujzince. V 16 hodin pak bude zahájena výstava v zámecké sýpce „Dřevo v rukách umělců" vernisáží a koncertem pěveckého sboru Campanula.

Vamberk: V sobotu se můžete vydat na louku za fotbalovým stadionem ve Vamberku, která bude dějištěm 4. ročníku Festivalu Vamberák. Milovníci divadla a dobré hudby si od 14 hodin přijdou na své. Z hudebních skupin vystoupí Cellmates, Band-a-SKA, Rufus a Goji. Pro děti bude připraven bohatý program s pohádkami a tvořivými dílničkami.

Trutnovsko: Vzhůru do Trutnova na Pivofest

Trutnov: Milovníci zlatavého moku mají již jistě v kalendáři zaškrtnuté datum 13. června, kdy se na trutnovském Krakonošově náměstí uskuteční již dvanáctý ročník oblíbeného Pivofestu. Kromě ochutnávky zlatavých moků z několika blízkých i vzdálených pivovarů čeká na návštěvníky i vystoupení Anny K., Turba a UDG.Začátek akce je naplánován na sobotní poledne.

Vřešťov: Tráboš, východoněmecký Volkswagen, prdítko, bakeliťák nebo východoněmecký jaguár. Tato přízviska si vysloužil Trabant. Vůz vyráběný v minulosti automobilkou Sachsenring v saském městě Zwickau. A že jeho příznivců je stále dost, dosvědčuje i fakt, že již o víkendu se jeho milovníci opět sjedou do autokempu ve Velkém Vřešťově, kde se 12. až 14. června uskuteční již tradiční Trabant sraz. Návštěvník se však nepotká jen s tímto bakelitovým vozítkem, ale i s auty koncernu IFA.

Radeč u Úpice: Poučit se z historie zemědělství a spatřit stroje, kterými obdělávali půdu naši předci. Tak přesně to od soboty nabídne nová expozice Zemědělského muzea v Radči u Úpice. Jeho brány se návštěvníkům otevřou úderem 14. hodiny. Kromě strojů návštěvníci spatří i ukázky lidových řemesel, k tanci a poslechu zahraje country kapela Patrola z Malých Svatoňovic a své umění předvedou i malí divadelníci ze ZŠ Batňovice. Zájemci se mohou také povozit na ráflovém povozu s koňmi. Na slavnost navazuje 8. úpická Muzejní noc.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Běh naděje

Nasavrky: V sobotu od 15 hodin se za sokolovnou uskuteční Nasavrcký dětský den. Připraveny jsou soutěže, skákací hrad, nafukovací sumo, trampolína. V 17 hodin odstartuje 8. ročník Běhu naděje – humanitární akce, která byla inspirovaná příběhem Terryho Foxe. Cílem je absolvovat zhruba kilometrovou trať a tím udělat nejen něco pro své zdraví, ale také se podílet na pomoci získat finanční prostředky na výzkum rakoviny. Následuje posezení u ohně, opékání špekáčků a pečení ryb.

Orlickoústecko: Na trať se vydá Králický Sněžník

Letohrad, Lichkov: Na trati Letohrad – Lichkov – Hanušovice budou každou sobotu od 13. června do 19. září jezdit historické vlaky vedené parní lokomotivou. Výletní vláček „Králický Sněžník" bude vyjíždět z letohradského nádraží v 9.15 hodin, zpět se vrátí ve 14.32 hodin.

Dolní Dobrouč: V obci se v sobotu uskuteční 6. ročník obnoveného turistického pochodu Přes kopce a dolíky. Start bude ve sportovním areálu „Na Šejvě" od 8 do 11 hodin. Pěší si mohou vybrat z tras dlouhých od 5 do 30 km, cyklisté od 35 do 100 km, nabízí se i trasy pro in-line bruslaře a vodáky.

Letohrad: Mezinárodní hudební festival Letohrad 2015 vyvrcholí v neděli v 10.15 na Tvrzi Orlice  slavnostní festivalovou bohoslužbou a operním představením Ch. W. Gluck– Orfeus v podání Operního studia Konzervatoře Pardubice. Koncert začne v 17 hodin.

Pardubicko: Joe dorazí na Kuňku

Kunětická hora: V sobotu od 20.30 hodin se na Kunětické hoře uskuteční premiéra westernové parodie Limonádový Joe. Inscenaci Východočeského divadla Pardubice nastudoval hostující režisér Milan Schejbal. V hlavní roli kovboje pijícího jen Kolalokovu limonádu se divákům představí Josef Pejchal. Parodii scenáristy Jiřího Brdečky proslavila především filmová verze Oldřicha Lipského z roku 1964.

Svitavsko: Děti hrají divadlo

Svitavy: Že je divadlo jen pro dospělé ochotníky? Tak to se pořádně pletete. Od pátku bude město plné dětí, které se na Celostátní přehlídce dětského divadla pokusí během celého dalšího týdne zaujmout i desítky diváků. Vystupovat tu budou jak recitátoři, tak také nejmenší děti z různých koutů republiky se svými představeními. Mimo jiné se svůj um ukáží i taneční formace. Akci v neděli okoření vystoupení skupiny DVA.