Královéhradecký kraj

Hradecko: Třebechovice lákají na Betlémské trhy

Třebechovice pod Orebem: V sobotu od 10 hodin se v Třebechovicích na Masarykově náměstí a v Třebechovickém muzeu betlémů uskuteční již druhý ročník Betlémských trhů. Pro návštěvníky je připraven bohatý kulturní program. Vedle žáků ZUŠ Třebechovice pod Orebem vystoupí polský pěvecký sbor Heyszowina, folklorní soubor Barunka, Bohuš Matuš s muzikálovými a vánočními písněmi či pěvecký sbor Jitro Hradec Králové. Součástí trhů budou řemeslné stánky s řezbáři, kováři, dráteníky a dalšími nebo projížďky na velbloudech a oslících. Připraveny jsou i dílničky pro děti a dospělé. Kromě atmosféry staročeských Vánoc trhy ožijí Vánocemi polskými, neboť představí tradiční polská řemesla a pochutiny.

Chlumec nad Cidlinou: Na neděli si město Chlumec nad Cidlinou a Občanské sdružení Město v zahradách připravili tradiční akci Zlatá neděle na Chlumeckém rynku. Vše vypukne již v 10 hodin na Klicperově náměstí.  Lákat bude vánoční jarmark se stánky lidových řemesel, řada dobrot, živá zvířátka či výstava betlémů v kostele Nejsvětější trojice. Na zdárný průběh dohlédnou postavy z českých pohádek. Od 13 hodin začne na náměstí kulturní vánoční program a od 16 hodin benefiční koncert v chrámu sv. Voršily.

Hradec Králové: Další pestrý rok má za sebou hradecké Bio Central. Oslavy třetích narozenin vypuknou v sobotu 19. prosince v prostorech kina od 20 hodin. Černobílý večírek bude ve znamení filmu, hudby a tance. Součástí se stane také dražba kalendáře kina na rok 2016 Nahota na prodej s fotografiemi Tomáše Ročka. Výtěžek z celého prodeje kalendáře podpoří hradecké TyfloCentrum, jenž za vybrané peníze pojede s klienty na výlet.

Jičínsko: Andělská show

Jičín: Adventní městečko na Valdštejnově náměstí ožije v sobotu Andělskou show. Návštěvníci se od rána mohou občerstvit cukrovím a teplými nápoji. V půl třetí odpoledne je na programu Strom přání. O půl hodiny později manželé Krčmárikovi zahrají na housle a klavír. Soutěže, hry a tance s andělem vypuknou po 16. hodině. V 17 hodin se začne rozdávat betlémské světlo. Následuje průvod betlémských světýlek.

Náchodsko: Broumovský klášter

Broumov: Nenechte si ujít jedinečnou příležitost nahlédnout o víkendu do míst broumovského kláštera, která jsou běžně nepřístupná. Při prohlídkách uvidíte i rozsáhlé sklepní prostory, nově opravené prostory opatských sálů s výstavou Poklady z depozitářů, prostory 3. patra a nádhernou půdu. Připraven je i tradiční adventní trh s ukázkou řemesel a bohatým občerstvením. Trhy hudebně doprovodí žesťový soubor Štěpána Přibyla.

Rychnovsko: Betlémský příběh

Potštejn: Betlémský příběh zažijí návštěvníci zámku v sobotu. Poslední hrané představení před Vánoci připomene vánoční zvyky a tradice. Návštěvníci mohou kromě vánočního představení zhlédnout betlém v životní velikosti, který zdobí přízemí zámeckého areálu. Nebude chybět ani speciální vánoční výstava a výstava patchworku. Na závěr programu si mohou příchozí užít i vánoční koncert.

Trutnovsko: Pocta Janu J. Rybovi

Vrchlabí: Poctu Jakubu Janu Rybovi v rámci 250 let od narození a 200 let od úmrtí složí Vrchlabský chrámový sbor s orchestrem. Tuto neděli vystoupí v Kostele sv. Augustina na svátečním koncertu pod vedením Radka Hanuše. Zazní Česká mše vánoční Hej, Mistře!, dále pastorela Mistře můj od J.I.Linka a Koleda od K.Steckera.

Čermná: Poslední výstřik se příznačně jmenuje taneční zábava, kterou na sobotu chystají členové sboru dobrovolných hasičů. K tanci a pro dobrou náladu bude hrát kapela VzHáčka, nebude chybět tombola, vstupné do sálu místního pohostinství je pouhých 79.90 Kč. Začátek je ve 20 hodin.

Rudník: Vokální H-kvintet zazpívá v sobotu vánoční písně a koledy v moderních úpravách na adventním koncertě v kostel sv. Václava. Občerstvení pro zahřátí je zajištěné, připravena je i sousedská ochutnávka vánočního cukroví.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Vánoční koncert pro celou rodinu

Slatiňany: Vánoční koncert pro celou rodinu ve Slatiňanech Soubor Formani Slatiňany a dětský soubor Sejkorky při T.J. Sokol Slatiňany chystají tradiční Vánoční koncert pro celou rodinu, který se koná ve slatiňanské sokolovně v sobotu od 14 a 17.30 hodin. Hostem obou souborů je Kontrabasový oktet Konzervatoře Pardubice. Předprodej lístků v galanterii Petrová Slatiňany.

Nasavrky: V pátek v 19 hodin začíná na zámku tradiční mezinárodní koncert Martin Babjaka a jeho hostů. Posluchačům se v Nasavrkách opět představí světoví umělci Martin Babjak, Jan Babjak, Daniel Buranovský SK, Alfréd Strejček, Štěpán Rak, Marta Hanfová-vnučka lidického dítěte, Jana Sychrovská a chybět nebude další překvapení… Koncert je věnován památce obcí vyhlazených nacisty za 2. světové války i krásné atmosféře Vánoc.

Práčov: O poslední adventní neděli si přijďte poslechnout a zazpívat vánoční melodie do kostela svatého Jakuba v Práčově. Od 16 hodin vystoupí Jiří Koreček se zpěváčky z Nasavrk a Jitka Klaudová se zpěváčky ze Seče. O hudební doprovod se postarají Josef Honzíček, Jiří Beran a Eva Pilařová. SDH Svídnice, pořadatel koncertu, nezapomněl ani na svoz účastníků z okolních obcí. Autobus odjíždí z Trpišova v 15.00 hod., ze Svídnice dolní o patnáct minut později, poslední zastávkou je Svídnice horní, s odjezdem v 15.20 hodin.

Orlickoústecko: Štěkání a mňoukání

Lanškroun: V psím útulku v Dolním Třešňovci se v sobotu od 9 hodin koná den otevřených dveří spojený s vánoční charitativní sbírkou nazvaný Štěkání a mňoukání na Ježíška.

Česká Třebová: V kostele sv. Jakuba Většího bude v sobotu v 19 hodin uvedena Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Účinkují Komorní orchestr Jaroslava Kociana spolu se  Smíšeným pěvecký sbor Bendl.

Pardubicko: Rodinný podnik

Pardubice: Na česká divadelní prkna poprvé vstupuje komedie Alana Ayckbourna Rodinný podnik, kterou v sobotu od 19 hodin uvede Východočeské divadlo Pardubice.

Pardubice: V pardubickém hudebním klubu Žlutý pes se v pátek od 20 hodin uskuteční koncert kapely Ready Kirken.

Pardubice: Máša a medvěd na ledě je show, která je unikátním provedením celosvětově populární pohádky Máša a medvěd. V Tipsport areně se představení uskuteční v sobotu od 13.30 hodin.

Svitavsko: Havel v Litomyšli

Litomyšl: Od smrti prvního porevolučního prezidenta Václava Havla uplynou v pátek čtyři roky. Od 18. do 20. prosince si tuto událost připomenou i v Litomyšli. V pátek tady bude zdarma přístupná expozice Srdce pro Václava Havla ve sklepení litomyšlského zámku a k vidění bude i výstava fotografií ČTK. Tu bude možno bezplatně zhlédnout v pátek od 10 do 19 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin.