Královéhradecký kraj

Hradecko: Stadion rozezní Smiřický hrnec

Smiřice: Už po osmadvacáté se rozezní fotbalový stadion ve Smiřicích. V sobotu od 17 hodin zde začíná Smiřický hrnec. Představí se zde D.N.A. Brno, mladá kapela Kofe @ Vlna, Václav Fajfr a Acustrio, Wabi Daněk a Miloš Dvořáček a večer zakončí o půl desáté Lokálka.

Jičínsko: Uvidíte historické motocykly v akci

Jičín: Již 4. ročník Ceny města Jičína se koná 11. a 12. června na Holínském Předměstí. Od pátku do neděle je možný vstup do depa za 50 Kč, děti zdarma. Sobotní trénink začíná v 8 hodin, vstupné je 50 Kč, na nedělní závody, které začínají také v 8 hodin, je vstupné 100 korun. Bonusem bude volný vložený závod třídy do 600 v čele s mistrem Evropy IRRC Markem Červeným. Akce pořádá Automoto klub Český ráj Jičín v AČR.

Náchodsko: Kdo připraví „nej" zelňačku?

Police nad Metují: Soutěž o nejlepší zelňačku se uskuteční v sobotu 11. června od 8.30 hodin na náměstí v Polici nad Metují. Soutěžní týmy se budou snažit přesvědčit porotu, že právě ta jejich polévka je nejlepší. O tři hodiny později bude kulinářské výtvory hodnotit odborná porota a ochutnat mohou i návštěvníci. Soutěž bude opět spojena s trhem a doprovodným programem, který se bude odehrávat přibližně do 18 hodin. Na pódiu se během dne postupně vystřídají kapely Dívčí trio, Kamarádi osady 5 a Nacopak Band. Pro kuchařské týmy jsou na dopoledne připraveny doprovodné soutěže tematicky spojené se zelím. Odpoledne si pro radost budou moci zasoutěžit také děti.

Rychnovsko: Orlické ozvěny lákají i na pivo

Dobruška: Staročeský pivovárek pořádá v sobotu 25. ročník country festivalu Orlické ozvěny. Festival přináší do regionu ojedinělou akci, na které se již čtvrt století představují divákům hudební skupiny zaměřené na folk, country a bluegrass. Od 13 hodin si v zahradě a na dvoře pivovaru můžete poslechnout příjemnou hudbu, posedět u piva a ochutnat dobroty z grilu. Během dne vystoupí legendární Taxmeni, Devítka, Tomy, Jarda Čížek a další.

Trutnovsko: Rybářské lovy u Labského mlýna

Hostinné: Letní lovy připravují na sobotu členové místní organizace Českého rybářského svazu. Dějištěm se od 7 do 15 hodin stanou rybníčky Labský mlýn a přijít může úplně každý. Po zaplacení 200 korun obdrží denní povolenku a chytat může i na dva pruty. Podmínkou je vlastní podběrák, ryby si mohou dotyční nechat. Chytat se bude kapr 40-40, zakázaný je lov dravců, okoun se nevrací do vody. Po ukončení lovu účastníci nesmí zapomenout povolenku vrátit.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Národní přehlídka sokolských folklorních souborů

Slatiňany: V pořadí již šestá Národní přehlídka sokolských folklorních souborů se koná ve dnech 10. - 12. června ve Slatiňanech. Program - pátek 10. 6.: odpolední příjezd účastníků (cca 300 folkloristů), uvítání a ubytování; slavnostní zahájení a večerní divadelní představení „Poctiví společníci" v režii Bohumila Gondíka, který režíroval úspěšnou sokolskou „Prodanou nevěstu", se kterou nedávno Formani ze Sokola Slatiňany slavili úspěch i na prknech Národního divadla. Sobota 11. 6.: dopolední zkoušky; po obědě průvod městem od radnice k sokolovně v krojích s muzikou a koňmi, dámy v sedle (barokní sedlání a sokolíci v sokolských krojích), kočáry s VIP hosty, historická kola, mažoretky, historické automobily, motocykly a další; exhibice dámy v sedle, historická kola; zdravice představitelů města a významných hostů; požehnání přehlídce katolickým duchovním (P. ThLic Boguslav Partyka); vlastní folklorní přehlídka, kterou bude moderovat Renata Klečková; večerní a noční sokolská veselice s programovými vstupy a s nočním překvapením. Neděle 12. 6.: po snídani rozloučení s aktéry přehlídky a rozchod. Těšit se můžete na tyto sokolské soubory: Dřeváček Jihlava, Vycpálkovci Dolní Chabry, Rozmarýn Praha, Kordula Velké Bílovice, Džbánek Martínkov, Formani Slatiňany, Odra Vítkovice, Vitkovští Sokoli, Kyčera a Krušpánek Praha Vršovice a Sejkorky Slatiňany.

Orlickoústecko: Javorka ožije rodinným festivalem

Česká Třebová: Městská knihovna připravuje na neděli 12. června do parku Javorka festiválek Českotřebovský kohoutek. Od půl druhé odpoledne se s pohádkami představí Divadlo Koráb a Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila, které poté vystřídá bublinová show a na závěr pořad Křoupat zdravě - dá se hravě. K tomu bude Javorka plná dalších atrakcí, pohádkových stanovišť a rukodělných dílniček.

Pardubicko: Ve Chvojenci se bude soutěžit

Chvojenec: Obec Chvojenec, slavící letos 680 let od svého založení, pořádá společně se Svazkem obcí Loučná 3. ročník zábavné soutěže Chvojenecký pětiboj. Akce začíná v sobotu v 10 hodin fotbalovým utkáním domácí rezervy s béčkem Dašic, hlavní část pak odstartuje ve 14 hodin. Zlatým hřebem odpoledne bude soutěžní klání týmů z devíti obcí svazku, což je zatím nejvyšší číslo v historii soutěže. Zápolit v netradičních disciplínách budou například týmy z Časů, Dašic či Býště. Předsedkyní poroty bude zpěvačka Petra Černocká. V doprovodném programu vystoupí mažoretky, barman se svojí šou, nebudou chybět ani soutěže o hodnotné ceny.

Svitavsko: Program na Veselém Kopci ukáže využití kovu

Veselý Kopec: V sobotu od 9 do 16 hodin se uskuteční na Veselém Kopci program s názvem „Z kovu zrozené", věnovaný všestrannému využití kovu v minulosti i v současnosti.  Kov v podobě opracovaných předmětů provází lidstvo již 5 tisíc let. Lidé se velmi rychle naučili využívat jeho přirozené vlastnosti a zhotovovat z něj předměty usnadňující jim práci i život. Návštěvníci skanzenu na Veselém Kopci se mohou seznámit s tradičními kovářskými technikami, uměleckým kovářstvím, medailérstvím. Uvidí ruční výrobu pilníků, práci nožíře, dráteníka, výrobu tradičních kovových knoflíků, mohou se potěšit hezkými šperky nebo se připravit na sladké pečení. Dovednosti zájemců prověří kovové hlavolamy, či zábavný kvíz zaměřený na poznávání historických kovových předmětů. Sobotní den v Souboru lidových staveb Vysočina všem zpříjemní Zpívající heligonky z Pardubic.