Předměřice: Dětský den pořádá v sobotu Sbor dobrovolných hasičů Předměřice nad Labem. Začíná se v pátek ve 21 hodin lampionovým průvodem. V sobotu budou mít malí návštěvníci k dispozici lanový park, nafukovací skluzavku a kolotoč. Je pro ně připravena také pohádka Ham, ham, ukázka zásahu mladých hasičů a hudební soutěž, jejíž vítěz dostane poukaz na let balonem.

Jičínsko: Jičín přivítá historické automobily a motocykly

Jičínsko: Jičínský veterán klub uvítá na Valdštejnově náměstí historické automobily a motocykly, které spatřily světlo světa v období mezi oběma světovými válkami. Od pátku do neděle budou tyto stroje brázdit silnice v Českém ráji i v Podkrkonoší. V pátek odpoledne vyjedou přes Prachov, Mladějov, Libošovice, Hrubou Skálu do nedávno otevřeného muzea motocyklové historie v Borku. Nejvíce strojů pak diváci uvidí v sobotu dopoledne na Valdštejnově náměstí. Tam se sjedou všechny automobily a motocykly na hlavní soutěžní jízdu a budou zde  až do startu v půl jedenácté k prohlédnutí. Trasa je dlouhá devadesát kilometrů a vede z Jičína přes Ostroměř, Mlázovice, Červenou Třemešnou a Pecku až do Jilemnice a dále přes Lomnici nad Popelkou zpět do Jičína. V neděli dopoledne se účastníci vydají do Lázní Bělohradu.

Jičín/Sedličky: Program k Mezinárodnímu dni dětí se chystá na pátek a sobotu ve Valdštejnské lodžii. V pátek  sem mohou přijít zájemci na Pohádkovou noc. Čeká je čtení autorských pohádek (20.30 hodin), živá hudba a možnost spaní na terase lodžie. V sobotu jsou děti a rodiče zváni do areálu lodžie na tzv. Kloboukový dětský den, který začne v 11 hodin. Těšit se mohou na hry, kovářské, řezbářské, linorytové, dračí a jiné dílny, divadelní představení, vyprávění a hudbu. V 16 hodin vystoupí například maďarská houslistka a zpěvačka Agnes Kutas, pak je na programu Islands, mezinárodní autorské výtvarně-loutkové představení v podání DAMU Erasmus puppet show, a v 18 hodin acoustic reggae pro děti.

Osenice: V sobotu pořádá obec Dětenice spolu s Dobrovolným sdružením rodáků a přátel Dětenice, Osenic a Brodku a Unií českých pěveckých sborů 13. ročník hudebního festivalu Foersterovy Osenice. Ve 14 hodin začíná v amfiteátru Památníku Foersterova rodu v Osenicích přehlídka sborového zpěvu. V 19 hodin se  v Sobotce, Veliši a Libáni uskuteční koncerty.

Náchodsko: Vlakem po kraji Boženy Němcové

Náchodsko: Vydejte se na jízdu parním vláčkem po kraji Boženy Němcové. Vláček vyjíždí v sobotu v 8.52 a podruhé ve 13.52 hodin z jaroměřského nádraží a poputuje přes Českou Skalici do Náchoda a  zpět do Jaroměře. Druhý výlet můžete absolvovat v neděli krajem hraběte F. A. Šporka. Vlak pojede v 8.45 a ve 14.16 z Jaroměře po trati Kuks, Dvůr Králové, Mostek a zpět. Jízdenky se prodávají ve vlaku.

Rychnovsko: Lidová slavnost
a klání sekáčů

Nebeská Rybná: Vraťte se do  20. a 30. let minulého století při letní lidové slavnosti a soutěži sekáčů. Prezence sekáčů je v sobotu od 7.30 hodin. Soutěžící závodí s vlastní kosou, hodnotí se čas a kvalita pokosu louky 10 x 10 metrů, v ženské disciplíně 5 x 10 metrů. Dobové oblečení sekáčů i návštěvníků je vítáno. Program nabídne  lidovou muziku, koňské povozy i tradiční české silácké disciplíny v podání Clanu Orlických horalů.

Trutnovsko: Festival nového cirkusu v Trutnově

Trutnov: Třetí ročník CirkUff nabídne od pátku do neděle několik představení „nového cirkusu". Nejlepší z představení se konají v centru Uffo, další v šapitó vedle něj. Další umělci budou vystupovat přímo v ulicích města. Přichystány jsou workshopy, kde si budou moci zájemci vyzkoušet akrobacii. Vystoupení v ulicích jsou zdarma.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Veselý Kopec patří dětem i rodičům

Veselý Kopec: Soubor lidových staveb Vysočina, především Veselý Kopec, se stal místem, které rády navštěvují rodiny s dětmi. Právě pro ně je na nadcházející měsíce – červen až září opětovně připravena speciální nabídka.

Program Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům, tedy rodinám, které si chtějí společně hrát a prožít příjemné chvíle v zajímavém prostředí expozice lidového stavitelství v přírodě. Takové rodiny mají možnost získat v pokladně herní plán, podle něhož samostatně procházejí mezi roubenými chaloupkami, hledají odpovědi na otázky, které je dovedou k rozluštění tajenky a získání malé odměny. Tyto objevné výpravy mohou děti se svými rodiči podnikat kterýkoliv den od úterý do neděle v rámci běžné otevírací doby. O víkendech budou mít navíc možnost sledovat při práci různé řemeslníky, dozvědět se od nich mnoho zajímavého, něco si vyzkoušet a odnést domů. Například již tuto sobotu a neděli 1. a 2. června se můžete na Veselém Kopci dozvědět něco více o tradičních textilních technikách a domáckém zpracování lnu. Bližší informace a kompletní program najdete na www.vesely-kopec.eu.
Program ukázek na červen:
1. a 2. a 8. a 9.  – Textilní techniky se studentkami Univerzity Hradec Králové; 15. a 16. – Včelí stezka – naučný a zábavný kvíz s místními včelaři; 22. – Výtvarná dílna pro děti s výtvarnicemi SLS Vysočina; 23. – Řezání na pile jednušce, spuštění veselokopeckého mlýna; 29. a 30. – Setkání s uměleckým kovářem a textilní výtvarnicí.

Orlickoústecko: Pravečkův Lanškroun po šestatřicáté

Lanškroun: Na nádvoří zámku se v neděli ve 13 hodin koná 36. ročník festivalu Pravečkův Lanškroun 2013. Vystoupí Musikverein Rothermthurn – St. Peter ob Judenburg z Rakouska, Městská hudba Fr. Kmocha Kolín, Harmonie Letohrad, Podnikový  orchestr Škoda auto Mladá Boleslav. Po monstrkoncertu ještě zahraje Šardičanka.

Pardubicko: Aquacentrum slaví první narozeniny

Pardubice: Největší aquacentrum ve východních Čechách – Aquacentrum Pardubice – slaví své první narozeniny. Jako dárek je pro návštěvníky na sobotu, kdy uplyne rok od spuštění provozu po rozsáhlé rekonstrukci plaveckého areálu, připraven vstup do všech zón areálu navíc bez časového omezení za cenu pouhých dvacet korun.

Svitavsko: Neobyčejné zážitky z Poličky

Polička: Na návštěvníky Poličky čekají  nezvyklé zážitky. V sobotu po setmění budou dveře místních kulturních zařízení, škol a organizací otevřené. Už po čtrnácté se lidé mohou těšit na večerní prohlídku neobvyklých míst. Začátek putování  je v 19 hodin v Centru Bohuslava Martinů. Ve věži kostela sv. Jakuba uvidí  rodnou světničku Bohuslava Martinů. Večer bude věnován Kamilu Lhotákovi. Program je připraven také v kostele sv. Jakuba. Zábava čeká na  děti i dospělé ve středisku volného času Mozaika. Neobyčejné zážitky čekají ve dvaceti místech.

Jevíčko: Multikulturní festival Jevíčkovění  je naplánován na pátek a sobotu. V pátek se uskuteční veřejné čtení a vernisáž výstav.  V sobotu dopoledne projde městem pochod komediantů. V synagoze vystoupí muzikoterapeutický sbor, můžete si poslechnout moravské balady a šamanské písně. V Panském dvoře vystoupí Luboš Holzer s bubnováním na djembe.