„Vracíme se ke kořenům. Podobně jako v roce 1987 se setkání uskuteční na louce mezi lesy poblíž epicentra svého vzniku – nad Hrádečkem našeho náčelníka," sdělil Martin Věchet, zakladatel festivalu. „Zahradní slavnost má připomenout počátky a okolnosti vzniku setkání v letech 1984 a 1987, kdy kapely a lidé měli k sobě blíž a festivaly nebyly součástí velkého byznysu a průmyslu zábavy," dodal.

Setkání se podle organizátorů promění. Monstrózní podoba z Bojiště zmizí. U Hrádečku, osm kilometrů od Trutnova, zahrají především tuzemští hudebníci. A pro výrazně omezenější počet posluchačů.

„Podařilo se nám domluvit louky mezi lesy v podhůří Krkonoš. Jedenáct hektarů je pěkný prostor, ale i přesto bude kapacita omezená," řekl zakladatel setkání Martin Věchet.

Zřejmě ho však čekají ještě složitá jednání. Proti pořádání se postavily třeba Mladé Buky, do jejichž městyse pozemky patří.

O místě pořádání festivalu se pod Krkonošemi už měsíce diskutovalo. Poté, co se vloni pořadatelé nedohodli s Trutnovem na dalším pronájmu pozemků na Bojišti, hledali novou lokalitu pro pořádání nejstaršího tuzemského festivalu.

Dlouho se zdálo, že zamíří do Velkých Svatoňovic, kde Martin Věchet vlastní nemovitost. Místní však byli proti. „Ve vesnici to vyvolalo šok. Veřejnou podporu a souhlas nám vyjádřili jedni z nejbližších sousedů a vzápětí po veřejném seznámení s workshopem na obecním zastupitelstvu nás podpořil i jeden ze zastupitelů. Silná symbolika, návrat ke kořenům a větší pozemek s výhledem na hory však rozhodl," vysvětlil Věchet.

LIDÉ S VIDLEMI

I v Mladých Bukách ale Věchet narazil. „Řeknu to eufemisticky, ale lidé přijdou na pondělní zasedání s vidlemi. Čekám bouřlivou diskusi. Ani já z celé taškařice nemám přílišnou radost. Jsem ale ráda, že si to pan Věchet vyslechne osobně. Přislíbil účast na pondělním veřejném zasedání," sdělila starostka Mladých Buků Lenka Potůčková. „Na zamýšlené území se vztahuje celá řada omezení. Využijeme všechny zákonné možnosti, jak chránit místní občany i území," dodala.

Věchet musí například vyjednávat o výjimce z normy na silnici pro vozidla do 3,5 tuny. Rokovat musí i s odborem životního prostředí v Trutnově.

„Netěší nás, že se lidé a úřad v Mladých Bukách k akci postavili negativně. Zdá se mi, že ale mají zbytečné předsudky z dřívějších let, a proto celou akci odsuzují, aniž by věděli, oč jde," říká Martin Věchet. „Je to takový strach z neznámého. Festival dávno není setkáním lidí, kteří užívají drogy, válí se a jen chlastají. Kdo na Bojišti v posledních letech byl, musí to potvrdit," doplňuje Věchetova partnerka Eva Navrátilová.

VRÁTÍ SE TATA BOJS

Věchet už s předstihem předeslal, že se návštěvníci mohou těšit na zlevněné vstupné. „Nejsme zatíženi nestandardně vysokým nájemným za Bojiště," sdělil.

Hudební produkce se prý zaměří na domácí nabídku. Vystoupit mají po letech například Tata Bojs. „Nebudou chybět pravidelní účastníci festivalu – Sto zvířat, Čankišou, Plastic People, Hentai Corporation a další," předeslal Věchet.