Expozice vychází ze stejnojmenné knihy Lucie Seifertové, která se dostala mezi bestsellery. Získala také řadu ocenění, například Magnesia litera za nejlepší dětskou knihu roku 2003.

Původní kniha Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí je devítimetrové leporelo, které tvoří jedna krajina. Na ní se odehrávají příběhy z naší historie od pravěku po současnost. Tato kniha-krajina je zvětšena do nadživotní velikosti. Autoři vyšli vstříc těm, kteří litují, že se nemohou fyzicky účastnit dějů čtené knihy. Nedokázali zmenšit člověka, a tak zvětšili knihu. Dějinami lze tedy procházet a spolu s kreslenými figurkami prožívat jejich drobné radosti i strasti.

Tato kniha bezděčně přesahuje dosavadní rekord nejdelšího leporela na světě. Vznikla tak největší kniha světa, protože její výška dosáhne dva metry a délka 70 metrů. Obří kniha začala svou pouť v Národním muzeu v Praze a od té doby stále cestuje po vlastech českých.

Její části byly též vystaveny na knižních veletrzích v zahraničí (Boloňa, Lucembursko, Frankfurt nad Mohanem a Bratislava). Na podzim 2006 přeletěla oceán a ve své anglické mutaci a křižovala Spojenými státy. (zr)