V Centrálu zazní Beethoven i Juon

Nová Paka - Koncert, na kterém vystoupí Halíř Trio a Jan Brabec, je na programu novopackého hotelu Centrál ve čtvrtek 8. března od 19 hodin. Hudební večer připomene vrchlabského rodáka Karla Halíře, který se stal jedním z nejslavnějších houslistů všech dob. Španělský houslista Eduardo García Salas, koncertní mistr v Hudebním divadle Karlín a předseda Společnosti Karla Halíře, se snaží po celém světe rozšířit jeho bohatý odkaz. V triu s Garcíou vystoupí violoncellistka Jana Podolská a klavírista Stanislav Gallin. Na klarinet zahraje Jan Brabec. Zazní skladby od Ludwiga van Beethovena, Paula Juona a Béla Bartóka.

O pyramidách a výlet za lidojedy

Náchodsko - Tento týden můžete navštívit hned několik poutavých přednášek. Pátrání po evropských pyramidách se uskuteční v úterý v 18 hodin v Městské knihovně v Novém Městě nad Metují. O fenoménu bosenských a obecně evropských pyramid bude hovořit Jiří Voňka, účastník bosenského archeologického výzkumu. Přednáška Když se víra s vědou nehádá se koná v tentýž den v 9.30 hodin v budově Církve bratrské v České Skalici. Přednášet bude Pavel Javornický. A do třetice – projekce fotografa, novináře a cestovatele Tomáše Kubeše s názvem Papu Papua – za lidojedy se uskuteční také v úterý, a to v 18 hodin v Kolárově divadle v Polici nad Metují.

Vivaldi a Morzin na Střelnici

Vrchlabí - Hudební večer Morzin & Vivaldi & Vrchlabí se bude konat v pátek od 18 hodin v Kulturním domě Střelnice. Na úvod večera zahraje sonátu D dur RV 798 Antonia Vivaldiho Eduardo García Salas na housle, Radek Hanuš na cembalo a Jana Podolská na violoncello. Ve druhé části vystoupí Halíř trio. Součástí hudebního večera bude promítání nového dokumentárního filmu Čtvero ročních období ve Vrchlabí podle Vivaldiho. Pojednává o přátelství hraběte Václava Morzina a skladatele Antonia Vivaldiho a provází jej hudba tohoto italského génia se záběry města Vrchlabí. Slovem dokument doprovodil Viktor Preiss.