„Vždy to považuji za slavnost, společenskou a kulturní událost. Myslím, že je to v rámci republiky výtvarná akce, která se jen tak nevidí,“ prozradil nám na vernisáži jeden z vystavujících autorů Jaroslav Špelda z Úpice.

Jeho slova potvrdil i ředitel galerie Jan Kapusta. „Svou podstatou a podobou je tato přehlídka naprosto výjimečnou událostí v širokém regionu.“ Také letos salon představuje žánrově pestrou výtvarnou tvorbu. Zastoupeny jsou malba, kresba, grafika, fotografie, koláž, plastika, textil, v některých minulých ročnících se objevily i konceptuální tvorba a videoart. Novinkami letošního ročníku jsou skleněná štípaná mozaika a architektonické záznamy.

Posunem ve výtvarném vyjádření je nepochybně generační výměna výtvarníků. „V důsledku výměny autorské základny se přehlídka ve svém výrazu razantně proměnila. K účasti jsou vyzýváni absolventi i studenti vysokých či středních uměleckých škol, výtvarní pedagogové i okruh etablovaných amatérů. Takto specifikované autorské zázemí a zastoupení mnoha výtvarných oborů je zárukou rozmanitosti a reprezentativnosti každého ročníku,“ domnívá se Kapusta.

Náchodský výtvarný podzim průběžně seznamuje veřejnost s aktuálním stavem uměleckého dění v regionu. Letos je věkový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším účastníkem čtyřiašedesát let. A právě nejširší generační rozpětí, z něhož plynou vítané názorové různosti, podněcuje zájem nezvykle širokého okruhu lidí o výtvarné umění.

„Kromě toho jde o konfrontační výstavní podnik, který pozvaným výtvarníkům umožňuje každým rokem představit svou novou tvorbu, vytváří nenásilné, vlídné a zdravé konkurenční prostředí. Salon je určen výhradně žijícím výtvarníkům, kteří jsou životními osudy spojeni s Náchodskem, Jaroměřskem, Broumovskem, Trutnovskem a částí Rychnovska. „Umělce, kteří do našeho kraje přišli odjinud, pomáhá etablovat. Ty, které život odvál jinam, vrací domů. A možná právě tohle je jeho největší zásluhou,“ dodal ředitel galerie.

Letošního salonu se účastní 57 autorů ze 126 oslovených. Vystaveno je 215 prací. Nejstarším vystavujícím je Vladimír Suchánek (85), nejmladším student Vojtěch Mrověc (21). Poprvé se přehlídky umění regionu účastní čtyři výtvarníci. Také v tomto roce salon zaznamenal ztráty. Odešli akademický malíř Jiří Škopek z Jaroměře, fotograf Oldřich Zelený z Boušína a malíř David Zeman z Náchoda. Náchodský výtvarný podzim potrvá do 6. ledna.

Městská policie. Ilustrační foto.
Kodiaq pomůže řešit dopravu v Náchodě

Hynek Šnajdar