Divadelní ochotníci už v Úpici během 195 sezón nabídli řadu povedených vystoupení, na víkend si však připravili opravdovou lahůdku. Operu Prodaná nevěsta, kterou režíroval Vladimír Hetflejš, soubor věnoval svému městu ke 100. výročí založení samostatného státu. Na scéně se představily čtyři desítky herců, doprovod obstarala živá hudba složená z místních i přespolních muzinkantů.

„Hercům jsem musel jít hned pogratulovat. Bylo to velice úspěšné přestavení, skvěle připravené a nádherně odehrané,“ pochvaloval si starosta Úpice Radim Fryčka, který si nenechal ujít slavnostní premiéru. „Lidé viděli, že peníze, které jsme ochotníkům z rozpočtu města uvolnili, rozhodně nepřišly vniveč. Hru ocenili diváci, má velký ohlas a za to jsem rád. Za sebe mohu říct, že mě až trochu překvapilo, jak moc se soubor dokázal hudebně sladit, i když vím, že ochotníci zpívat umí. Skláním se před nimi, představení je skvělé,“ dodal starosta města.

Dva roky dlouhá práce, během nichž pěvkyně Iveta Aman učila své kolegy zpívat a Zdeněk Möglich vytvářel hudební aranžmá, sklidila v premiéře ohromné ovace. Diváci ve stoje dlouze vyprovázeli herce a zpěváky z pódia.

Půlroční rekonstrukce prostor v Náchodské ulici proměnila trutnovský stacionář v moderní zařízení s novými odděleními.
Stacionář se dočkal radikální proměny, nově se otevírá i seniorům

„Oba dva jsou úžasní. O Zdeňkovi je známé, že dokáže prakticky cokoliv a jeho hudební úprava byla znovu jedinečná. Iveta Aman je profesionál, ale i úžasný pedagog. Stále si u souboru zvyšovala svoji přirozenou autoritu. Mladou holku poslouchali šedesátníci na slovo, obětovala tomu hodně a zbláznila úžasným způsobem všechny lidi,“ řekl na adresu hudebních tahounů režisér Vladimír Hetflejš.

Ohlasy na úspěšnou hru dokonce soubor přesvědčily, aby v krátkém sledu zařadil do programu také neplánovanou třetí reprízu. Diváci tak mohou do úpického divadla zavítat ještě v pátek, kdy soubor svůj part rozehraje nejprve v 19.30 hodin a následně mimořádně také ve 21.15 hodin.

„Moc nás těší ohlasy od spokojených diváků. Vnímáme je a máme radost, že se představení veřejnosti líbí. Musíme ale zůstat pevně na nohou, jen jsme ztvárnili to, co za nás jiní připravili,“ řekl pokorně režisér Vladimír Hetflejš. „Děkuji zhruba padesáti kamarádům za velikou práci. Někdo dělal víc, někdo míň, každý kolik měl času a sil, ale co se teď podařilo ve 195. úpické divadelní sezoně – stálo, stojí a bude stát divadlo. Moc všem děkuji, a hostujícím muzikantům zejména. Jste skvělí,“ podělil se o bezprostřední dojmy mezi řadou pochvalných komentářů na sociální síti Facebook režisér Vladimír Hetflejš.

Návštěvníci úpického divadla se mohou těšit na jedinečnou otočnou scénu, historickou 170 let starou oponu, na řezbářské výtvory Jiřího Kobra nebo na nádherné kostýmy. Především ale na skvělé vystoupení plné hereckého důvtipu, hudebního umu i akrobatických a tanečních kreací.

Zdroj: Youtube