O čem nová inscenace vypráví? Představte si Evropu jako zahrádkářskou kolonii situovanou mezi železniční tratě. Malé zahrádky na sebe navazují v těsném sousedství, některé jsou sice upravenější než jiné, ale celé dohromady je to takové útulné, přehledné, a snad až trochu ospalé.

Svou zahrádku tu má třeba emeritní profesor germanistiky (Jan Bílek), starší paní (Lenka Loubalová) si sem na čerstvý vzduch jezdí třídit svou sbírku igelitových tašek, mladý pár (Natálie Řehořová a Vojtěch Dvořák) si přestavuje chatu po babičce na útulné bydlení a jiný mladík (Jiří Panzner) doufá, že si tady vyřeší svůj choulostivý problém. Zkrátka idyla. Kolem ale v nepravidelných intervalech duní vlaky. Koho asi vezou? A taky nebe se začíná povážlivě zatahovat. Jestli přijde bouřka, co se bude dít?

Během zkoušek

„Evropa je autorská inscenace, která vzniká v průběhu zkoušek. Neexistuje text a na začátku bylo dané pouze téma. Je to de facto společná snaha osmi lidí, přijít na to, co je to vlastně dnešní Evropa a zároveň snaha zachytit náladu, kterou mají současní Evropané," řekl režisér inscenace Braňo Holiček.

Téma Evropa dostal Holiček jako zadání od uměleckého šéfa Klicperova divadla Davida Drábka. „Čím více se blížilo zkoušení, tím více jsem měl pocit, že je to trefa do černého," dodal režisér, jehož domovskou scénou je pražské Studio Ypsilon.