Připojí se tak k sérii uměleckých setkání, která se konají v mnoha českých divadlech. Pořad budou moci diváci sledovat prostřednictvím online streamu na Facebooku divadla nebo živě přímo ve Studiu Beseda, a to ve čtvrtek od 18 hodin. Vstupné na akci v rámci rezidenčních pobytů je dobrovolné.

Rezidenční pobyty pro běloruské literáty nebo dramatiky vzešly z iniciativy Centra experimentálního divadla v Brně. Rozsáhlé represe v Bělorusku rozpoutané zdejším režimem se dotkly i kulturní scény a v Brně proto vznikla Ambasáda nezávislé běloruské kultury. Ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou, Českým literárním centrem nebo Činohrou Národního divadla zajišťuje Ambasáda tvůrčí pobyty pro šest běloruských umělců.

Básnířka Nasta Kudasavová začala své jméno proslavovat po studiu na Běloruské státní univerzitě, kdy vydala sbírku Listí mých rukou. Dodnes publikovala čtyři básnické knihy, za jednu z nich obdržela cenu Michase Stralcova. Během pobytu v Praze plánuje Kudasavová připravit sbírku věnovanou protestům v domovině a také pracovat na překladech.

Tereza Vaňková