Ženskou činoherní kategorii v Cenách Thálie 2015 ovládly východočeské herečky. V užší tříčlenné nominaci za mimořádný jevištní výkon v roce 2015 totiž figurují Jindra Janoušková z Východočeského divadla Pardubice a Zora Valchařová – Poulová z Klicperova divadla Hradec Králové.

Jindra Janoušková se nominace dočkala za roli Marthy v inscenaci Kdo se bojí Virginie Woolfové?, kterou pardubické divadlo uvádí v režii Petra Novotného na Malé scéně ve dvoře.

„S rolí Marthy se Janoušková potkala ve správný čas a ve správném hereckém nastrojení. Od režiséra dostala do vínku naprostou obnaženost; hraje se totiž v aréně na komorní scéně a herečka tak před diváky odkrývá absolutně vše z nitra postavy. Využívá veškeré herecké prostředky – od nejjemnějších gest po výbuchy hysterie, která záměrně působí nepřirozeně. Její výkon je plnokrevný, citlivý, pečlivě vystavěný a nechybí mu ani animální sexualita," odůvodnila nominaci odborná porota.

Jak vidí svou postavu Jindra Janoušková? „Je to ženská se vším všudy, plnokrevná, a to je mi na ní sympatické. Samozřejmě, že jinak je sobecká, má převážně špatné vlastnosti, ale na druhou stranu je velmi citlivá. Její jednání pramení z určité nespokojenosti a nenaplněnosti," nechala se slyšet pardubická herečka.

Zora Valchařová – Poulová je nominována za roli Violet Westonové v inscenaci Srpen v zemi indiánů, kterou v Hradci Králové režírovala Tereza Karpianus.

Uvěřitelná Violet

„V inscenaci, která oproti textu překvapivě akcentuje groteskní rys situací, vytváří Valchařová – Poulová ve své Violet uvěřitelnou, životnou figuru, která nenuceně přechází mezi realismem a prudkou stylizací. Jako dominantní matka rodu umí být nejen děsivá, trapná a zahanbující, ale také překvapivě pochopitelná. Výsledkem je jeden z hereččiných nejpůsobivějších výkonů," znělo odůvodnění nominace.

Role Violet prý Valchařové – Poulové přinesla zadostiučinění.

„Obsah té role je hluboce temný a bolestný, takže v určité fázi zkoušení vás vnitřně srazí na kolena, ale později pochopíte, že dostat ze sebe nejen mléko, ale i dehet, je velmi osvobozující. Navíc ta žena, kterou hraji, si ke svým bližním dovolí opravdu cokoliv. To v reálném životě nejde, slušnost a pokora vám to nedovolí. Takže lišácky přiznávám, že je velmi lákavé si na jevišti takhle zařádit. Potom všechnu tu špínu odložím v šatně s kostýmem a jdu zas žít podle Desatera, Čtyř dohod či čeho ještě," uvedla nominovaná herečka.

V širších nominacích na Cenu Thálie se v letošním ročníku objevili z Klicperova divadla také Vladimír Polívka za roli Lenského a Pavlína Štorková za roli Taťány v inscenaci Evžen Oněgin.

Ceny Thálie za rok 2015 budou vyhlášeny 28. března.