Hudební večer přinesl představení filmového dokumentu filmové režisérky a dokumentaristky Libuše Rudinské Čtvero ročních dob ve Vrchlabí podle Vivaldiho, o současnosti a minulosti města.

Antonio Vivaldi měl k Vrchlabí osobní vztah. Své patrně nejznámější dílo, soubor čtyř houslových koncertů „Čtvero ročních dob“ z roku 1725, věnoval tehdejšímu majiteli vrchlabského panství hraběti Václavu Morzinovi. Šlechtic byl milovníkem hudby a štědrým mecenášem umění. Měl kapelu s profesionálními hudebníky. Vivaldi v ní působil jako skladatel i dirigent.

„Zhruba před dvěma lety jsme si řekli, že chceme udělat prezentaci této mimořádné historické události, která by mohla napomoci našemu městu k dalšímu věhlasu. Díky Eduardu García Salasi, který zjistil, že fenomenální hudebník Antonio Vivaldi svou známou a věhlasnou skladbu skutečně věnoval hraběti Václavu Morzinovi, můžeme tuto skutečnost sdělit světu. Film spolu s dalšími kulturními počiny by pomohl rozvíjet turistiku a kultivovat naši veřejnost,“ uvedl starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

„Cílem je přilákat návštěvníky, kteří mají rádi výlet s příběhem. V tomto případě je příběhem rodák z Benátek Vivaldi,“ dodal. Film byl natáčen v roce 2016 a zvučen o rok později. Slovem ho provází herec Viktor Preiss. „Vrchlabí už navštívila skupina Italů, kteří cestují po místech se stopou Antonia Vivaldiho. Chystáme také expozici i koncerty se snahou prolnout je s hudební legendou Karla Halíře. Chceme sdělit světu, že tu máme unikáty, a že by bylo užitečné se do Vrchlabí podívat,“ řekl vchlabský starosta.

Hudební večer na Střelnici uvedlo Halíř trio Sonátou D dur Antonia Vivaldiho. Po promítnutí dokumentu Libuše Rudinské Čtvero ročních dob následovaly skladby Ludwiga van Beethovena, Paula Juona a Bély Bartóka v perfektním přednesu Halíř tria a Jana Brabce z České filharmonie. Odměnou jim byl aplaus naplněného sálu.

Otto Singer, Jan Braun