První společná

„Myslím, že to bylo přesně někdy v březnu kolem roku 2010, zrovna slézal poslední sníh z parapetů a mě probudilo zvláštní zvonění mého telefonu,  takové, které jsem před tím ještě neslyšel," vzpomíná na svoje začátky s kapelou B-Side Band Vojta Dyk. „Až posléze jsem si uvědomil, že ten telefonát je z Brna. Telefonující se představil jako Josef Buchta, bandleader B-Side Bandu, slovo dalo slovo a já v červnu téhož roku vycestoval až do Brna k prvnímu společnému koncertu. A hopla, a je tu naše první společná, opravdová Deska."

Autorsky se na skladbách pro studiové CD Deska podíleli skladatelé Ondřej Brousek, Boris Urbánek nebo baskytarista B-Side Bandu Tomáš Vunderle Koudelka a další. Kromě toho se na desce objeví jeden bonus, k němuž má Vojtěch Dyk zvláštní vztah – Dvořákovo Largo v aranžmá Borise Urbánka. „Vůbec nevím proč, ale už od samého začátku mám ke skladbě Largo velmi intenzivní vztah. Možná proto, že je svým původem  z časů, kdy ještě slovo bigband ani neexistovalo a až ruka a fantazie Borise Urbánka této skladbě vtiskla možnost i bigbandového nádechu," říká Vojta Dyk.

Do klubů

Aktuální koncertní turné nazvané prostě Deska tour  se v mnohém liší od loňské koncertní šňůry.

„Zaprvé pojedeme asi pětadvacet koncertů, což je hodně," vysvětluje Vojta Dyk. „Zadruhé pojedeme hlavně po větších klubech, takže by se tour dalo nazvat jako klubové. A zatřetí spolu hrajeme už nějaký ten čtvrtek, takže si myslím, že budeme zkušenější a vyhranější. Možná někdy i vyhraněnější. Jediné, co určitě zůstane, je radost, láska a pokora."   (op)