Již od roku 1997 připravují v hradecké hospodě a vinárně Pod Strání neobvyklou recesi: bujarou oslavu VŘSR, uplynulou sobotu k třiadevadesátému výročí.

Návštěvníci si oslavy pěkně užívali. Hned při vstupu dostali tradiční vodku a mohli se vyfotit s Leninem, který tentokrát seděl na sáňkách, protože byl na Sibiři. Sníh jednuduše nahrazovala obyčejná vata.

„Každý rok se snažíme měnit téma – jednou to byl Lenin v létě na dovolené, podruhé v mauzoleu. Chce to jen trochu přemýšlet. Začínali jsme v roce 1997 k osmdesátému výročí VŘSR, od začátku to byla velká legrace. Tenkrát mne vůbec nenapadlo, že se podobná akce ujme a tak dlouho vydrží. Prostě jsme to zkusili a vyšlo to. Sešla se tu dobrá parta, většina se k nám právě na výročí VŘSR pravidelně vrací,“ řekl nám majitel hospody a organizátor recese Radek Řehák.

Však už se tu návštěvníci akce znají, tykají si a vítají se navzájem. Dokonce jedna z žen přišla s „legitimací“ a trvala na razítku o účasti. Kupodivu se dotyčné razítko s VŘSR skutečně našlo. A tak vyšlo najevo, že je na „bujaré oslavě“ již posedmé. Protože tu zábava snad nikdy nevázne, měli mnozí již předem objednané i místo pro sebe a své známé.

Některé šátky jsou z nákupních tašek

U stolů a na parketu se to brzy červenalo rudými šátky, nechyběly ani modré košile a nejrůznější odznaky. Ten, kdo se u vchodu do hospody prokázal právě tímto oblečením, měl výhodu: platil za vstup o polovinu méně než ti, kteří své „oblečení“ podcenili a přišli v civilu.

Nebyla výjimka, že se na 93. výročí VŘSR mnozí připravovali předem. Například trojice mladých dorazila i se svým vlastním transparentem. „Kde jsme po tak dlouhé době sehnali šátky? To vůbec nebylo složité. Prostě jsme si je ušili ze starších nákupních tašek. Odznaky jsem si půjčila u babičky. A modrá košile? Ta je hasičská, běžně ji totiž nosí hasiči. Jen sukně už jsme nesehnaly, proto máme riflové,“ vysvětlovala s úsměvem.

Na webu se jim zvyšuje návštěvnost

„Kdyby to lidi nebavilo, nevraceli by se sem. Ale mám zkušenosti, že po podobných akcích se nám naopak zvyšuje návštěvnost na webových stránkách – z běžných padesáti až na dvě stě. Většina hledá fotky,“ dodal Řehák.

Zlatým hřebem večera byl půlnoční příjezd samotného Lenina na sáňkách s kolečky do sálu. Ale překvapivě jste si tu mohli podat ruku například s Gorbačovem nebo s Leninem dokonce i zatančit.

Hrály se písníčky, jako jsou Kaťuša, Dobrý den, majore Gagarine či Internacionála. A dokonce se volila Miss pionýrka čili nejsympatičtější žena večera. Ani příliš nezáleželo na tom, kdo si šerpu miss odnesl. Hlavní tu prostě byla zábava.