Například skanzen Krňovice bude přístupný 15. a 16. dubna. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout velikonočně vyzdobené interiéry a poslechnout si, jak prožívali Velikonoce naši předci. Program bude doplněn o oblíbené dílničky. Jako tradičně se bude péct chleba.

Od 13. do 17. dubna je přístupný Šrámkův statek v Pileticích u Hradce Králové, kde bude připravená výstava velikonočních kraslic a jarních zvykoslovných předmětů ze sbírek Spolku lidové tvorby Hradec Králové. Jeho členky předvedou i některé techniky zdobení.

Velikonoční výzdoba zpestří od 14. do 17. dubna také prohlídky zámku v Opočně na Rychnovsku, ve stejném termínu bude na zámku v Ratibořicích v běžně nepřístupných barokních sklepeních tradiční výstava keramiky. Velikonoční program je nachystaný i v Hrádku u Nechanic.

Krkonoše - Sněžka.
Na Sněžku musíte po svých, ale přes svátky lanovka pojede

Skanzen na Veselém Kopci zahájí sezonu velikonočním programem na Velký pátek 14. dubna. Návštěvníci se budou moci až do 17. dubna podívat na tradiční jarní obyčeje a ukázky výroby velikonočních předmětů nebo si vyzkoušet jarní dětské hry prababiček a pradědečků.

Litomyšlský zámek bude o Velikonocích otevřen po všechny čtyři sváteční dny od 14. do 17. dubna. Návštěvníky čekají velikonoční prohlídky květinově vyzdobených reprezentačních sálů, na nádvořích a v zahradách zámku také pokračuje zdarma přístupná floristická výstava. Zámek ve Slatiňanech připravil na velikonoční svátky speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku.

V neděli 16. dubna se budou v Piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže v Litomyšli světit a instalovat tři nové zvony. Byly pořízeny zčásti z veřejné sbírky zahájené v únoru 2014. Pořízení zvonů svatý Václav, Panna Marie a svatý Josef vyšlo asi na 1,5 milionu korun.

Farmářské trhy v Hradci Králové.
Farmářské trhy v Gayerových kasárnách startují již v sobotu

V kostele Církve bratrské v Pardubicích se 14. dubna uskuteční představení melodramatu Ježíš. V Seči na Chrudimsku se bude 16. dubna konat na náměstí tradiční velikonoční jarmark. V 16 hodin je na programu koncert dětského pěveckého sboru v kostele svatého Vavřince za doprovodu varhan, klavíru a violoncella. V Pardubicích bude na Velikonoční pondělí jezdit městem po okružní trase historický trolejbus. Až do 17. dubna trvá na pardubickém zámku mezinárodní výstava velikonočních kraslic z Bulharska, Slovenska a České republiky. Velikonoční program pro děti připravil na 15. a 16. dubna i hrad Svojanov na Svitavsku.

O prodlouženém víkendu se můžete nechat nabít hudební energií na koncertě Rockové Velikonoce, který se koná 16. dubna v kulturním domě Králíky u Nového Bydžova. Na akci vystoupí Komunál, Alkehol, Krucipüsk, Harlej, Walda Gang a Traktor. Koncert začíná v 15.30 hodin.

PŘÍRODNÍ TELEVIZE s neokoukaným programem. Kamenná brána je — jeden z hlavních symbolů Broumovských stěn připomínající obří televizi. Je tvořená mohutným obloukovitým kamenem, který je opřený úzkými konci o dva skalní sloupy.
Smutný osud Azurového okna Kamenné bráně nehrozí