Královéhradecký kraj

Čistěves: Oblíbený turistický pochod Čistěveské putování za myslivcem aneb od myslivce k myslivci se v obci koná už poosmé. A to tuto sobotu od 9.30 hodin. Pochod startuje na obecní  návsi u autobusové zastávky. Všechny zúčastněné poté čeká odborný výklad k událostem z pohnutého roku 1866, kdy se krajem přehnaly krvavé boje prusko-rakouské války.

Jičínsko: Krátké putování za Harantem

Pecka: Dobrodružná výprava po stopách Kryštofa Haranta na Jeruzalém vyrazí v sobotu z peckovského náměstí. Začátek je od 13 hodin. Na cestovatele čeká v průběhu výpravy řada zkoušek, úkolů a překvapení. Délka pochodu je asi pět kilometrů a jeho cílem je hájenka u Wolfů.

Jičín: Závody historických motocyklů Memoriál Jiřího Koštíře se chystají na tento víkend. Je to druhý ročník závodů, které chtějí oživit legendární závody Cena Prachovských skal. V sobotu je trénink od 8 hodin na Holínském Předměstí, v neděli se jedou závody. Od pátku do neděle je možné za 50 Kč navštívit depo, děti jsou zvány zdarma. Bližší informace na www.amk-ceskyraj.cz.

Náchodsko: Dětský den na letišti s křídly nad hlavou

Jaroměř: Letiště v Josefově zve v sobotu do svého areálu na Den otevřených dveří a dětský den. Na programu, který začíná v 10 hodin, jsou sportovní soutěže pro děti, prohlídky letadel a techniky, ukázky leteckých modelářů, letová vystoupení i vyhlídkové lety. Za příznivého počasí vzlétne navečer balon a pro dobrou náladu zahraje skupina Kmotra.

Broumov: Využijte jedinečnou příležitost a přijďte v sobotu od 13 hodin do areálu broumovského kláštera vychutnat česká a moravská vína z vybrané kolekce Salonu vín České republiky. Zájemci mohou vyslechnout zajímavosti o pěstování vína a technologii zpracování.

Červený Kostelec: Na modelářském letišti Končiny se v neděli od 14 hodin uskuteční 20. ročník Modelářské show. K vidění budou rádiem řízené modely, makety letadel, vrtulníků a pozemní techniky, připraveny jsou statické i letové ukázky. Součástí je i doprovodný program pro děti. Občerstvení zajištěno.

Rychnovsko: Pewag Rally projede Orlickými horami

Opočno: Již čtvrtý ročník Pewag Rally Orlické hory odstartuje o víkendu z Kupkova náměstí. Slavnostní start je naplánován na páteční 16. hodinu. Poté čeká posádky první podvečerní rychlostní zkouška, která se pojede krátce po přejetí startovní rampy. V sobotu posádky zabujují o čas na dvou rychlostních zkouškách. Druhá etapa startuje v devět hodin.

Trutnovsko: Trautenberkův guláš uvaří na Severce

Trutnov: Louku u restaurace Severka v Trutnově – Dolcích zaplní v sobotu kotlíky kuchařů, kteří přijedou soutěžit o to, kdo vytvoří nejlepší pokrm. Soutěž O Trautenberkův guláš se tu koná podruhé a její vítěz si opět odnese putovní pohár starosty Trutnova.  Degustačních karet bude k mání pět stovek. Jedna přijde na 85 korun a držitele opravňuje ochutnat všech jedenáct vařených gulášů.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Lucky Crusers Weekend

Konopáč: Na 5. ročník víkendové akce Lucky Crusers Weekend můžete zavítat od 6. do 8. června do Autokempu Konopáč. Akce je určena pro majitele, příznivce i obdivovatele amerických aut od veteránů až po současnost. Součástí setkání je bohatý kulturní program, občerstvení, živá hudba a také soutěž o kabrio Chrysler Sebring Convertible z roku 2001.

Orlickoústecko: Vysoké Mýto v lesku elegantních veteránů

Vysoké Mýto: Na náměstí Přemysla Otakara II. se v sobotu uskuteční osmý ročník festivalu Sodomkovo Vysoké Mýto. Letos připomene 110. výročí narození zakladatele firmy Josefa Sodomky mladšího, jeho součástí bude mj. setkání automobilů s karoseriemi Sodomka, vyhlídkové jízdy, komentované prohlídky historických automobilů nebo závody veteránů.

Pardubicko: Třináctka tentokrát bude určitě šťastná

Pardubice: Víkend ve znamení čísla třináct? Nejen že se koná 13. ročník Folkového festivalu Pardubice – Hradec Králové, ale třináctý bude i Dětský RWE super den. Koná se tuto sobotu od 10 hodin na dostihovém závodišti v Pardubicích, které bude místo koní patřit dětem. Program plný soutěží a zábavy nabídne i řadu hostů, takže se můžete těšit na Michala Nesvadbu, lva Alexe, kapelu Pískomil se vrací či divadlo Komedianti na káře. Chybět nebudou ani Šmoulové.

Svitavsko: Krásná Pastýřka slaví páté narozeniny

Moravská Třebová: Na vrchu Pastvisko 516 metrů nad mořem se hrdě tyčí rozhledna Pastýřka. Výšková stavba se po sto letech v roce 2009 vrátila na místo původní rozhledny, která nesla jméno knížete Jana Lichtenštejna.  V sobotu oslaví Pastýřka páté narozeniny. Každý, kdo přijde, proto obdrží dárek. Pokud vystoupáte až na vrchol 25 metrů vysoké rozhledny, čeká vás překvapení. Kdo bude chtít, může si opéct vlastní špekáčky. K dobré náladě přispějí „přátelé táborových ohňů". Oslava se koná od 13 hodin.

Polička: Pro návštěvníky města je na sobotní večer už popatnácté připraven bohatý kulturní program. Po celý večer budou  zpřístupněny expozice muzea. Hudební sál se rozezní živou hudbou. V atriu muzea bude připravené posezení pod noční oblohou. V rodné světničce Bohuslava Martinů budou moci návštěvníci absolvovat noční prohlídky. Oblastní charita připravila ukázky tvorby klientů z terapeutických dílen. Pro fanoušky hasičů budou zpřístupněny garáže požární stanice s technikou a vybavením. Ke zhlédnutí bude i stará hasičská technika. Začátek večerního putování  je v 19 hodin v Centru Bohuslava Martinů, kde budou připraveny programy s mapkou.