Se stylem tohoto výtvarného umění se měl sběratel možnost seznámit již v mládí v ateliéru svého otce, významného grafika Viktora Chrenka.

„Jsme taková bývalá československá rodina. Do Čech jezdím často, v Liberci žije můj bratranec, Prahu znám dobře a k vám do Hradce Králové jsem se na dnešek velmi těšil," řekl Víťazoslav Chrenko, který je ve svém oboru velmi činorodý. Je členem Spolku sběratelů a přátel exlibris v Praze a členem Sdružení výtvarných umělců moravsko - slovenského pomezí v Uherském Brodě. Zároveň se podílí na přípravě mezinárodní výtvarné soutěže v tvorbě knižní značky pro šesti až 15leté děti Ex libris Hlohovec.

„Po smrti mého otce jsem zdědil velkou grafickou dílnu s věcmi, o nichž jsem ani netušil, k čemu se používají. Byl mezi nimi také grafický lis. Měl jsem dvě možnosti, buď to všechno vyhodím, nebo se pokusím v jeho práci pokračovat. No a tento měsíc slavím jubileum. Je to pět let, co jsem poprvé chytil do ruky rydlo," svěřil se Víťězoslav Chrenko.

Za tu dobu vytvořil podle svých slov přibližně devadesát exlibris. Jeho práce znají lidé z katalogů na Slovensku, v Česku, ale i v zahraničí. Největší radost mu dělají nové přírůstky do sbírky, které vyrábí na zakázku. Vždy se totiž musí nějakým způsobem dotýkat jeho majitele a příběhu, který o něm vypráví.

Na královéhradecké výstavě je k vidění na osmdesát prací. Pro tyto účely vytvořil také exlibris v podobě starého mostu, který přes řeku spojuje dva břehy. „Mám tuhle grafiku ráda. Líbí se mi vystavené secesní lampy, bonsaje i svatý Jan na mostě," řekla Jarmila Rodrová z Hradce Králové.

Výstavu si můžete prohlédnout do 20. listopadu.

Eva Ženíšková