Hradec Králové: Výstava modelů vláčků i kolejiště se chystá na tento víkend v budově hlavního nádraží v Hradci. Expozice slaví jubilejních 30 let, fandové modelů vystavují od roku 1983. Vystaveno bude kolejiště, které bylo na mezinárodní výstavě Modell Hobby v Lipsku.

Hradec Králové: Základní škola v Bezručově ulici v Hradci slaví 40 let své existence. Oslavy vyvrcholí v sobotu. Začíná se v devět hodin ráno a jsou zváni absolventi i bývalí zaměstnanci. Dopoledne je možné prohlédnout si prostory školy, odpoledne je připraveno setkání bývalých i současných zaměstnanců.

Hradec Králové: Festival Jazz Goes to Town vrcholí v pátek a v sobotu hlavním programem v královéhradeckém centru Aldis. Koncerty začínají po oba dny v sedm hodin večer. Chybět určitě nebudou zvučná jména zahraničních umělců. Za zmínku stojí i Slet bubeníků s Davidem Kollerem.

Jičínsko: Slavnost stromů s pohádkami

Jičín/Sedličky: V sobotu se uskuteční ve Valdštejnské lodžii Slavnost stromů. Třetí  ročník rodinné akce věnované stromům  se odkazuje k mezinárodnímu dni stromů, který je po celém světě stanoven na 20. října. Jako každý rok budou pro návštěvníky připraveny od 15 hodin stromodílny, kde se budou vyrábět z přírodnin různé dárky, ozdoby a bytosti.  Chybět nebude stromová pohádka v 16 hodin  a v 17 hodin se mezi stromy lesa pod Lodžií odehraje tajemný Tanec lesa – tanečně-výtvarné představení s hudebním doprovodem. Na závěr v 18 hodin se uskuteční koncert dua SONGS FROM UTOPIA.

Hořice: Po Hradci Králové, Jičíně a Jaroměři se dějištěm posledního Šipkohraní letošní sezony stanou v sobotu Hořice. Program nabízí různé soutěže, a to tradičně pro všechny věkové kategorie. Jednou z prvních je Regionální Master mládeže, který mohou hrát pouze šipkaři v maximálním věku 18 let. Podrobné informace o akci na  www.navrchol.cz/sipky nebo na tel.  603 104 220.

Jičín: V sobotu od 13 hodin se na rybníku Kníže koná 4. ročník otevřeného Mistrovství Jičína v zimním plavání – Jičínský knížepán. Jedná se o soutěž Českého poháru v zimním plavání. Tratě 250, 500, 750 a 1000 metrů se plavou jako soutěž s určením pořadí.  Prezentace je v době od 11 do 12.30 hodin a vyhlášení výsledků se uskuteční v areálu letního koupaliště v Jičíně.

Náchodsko: Závod psích spřežení Bono 2013 po osmnácté

Červený Kostelec: Sportovní klub MC Metuje pořádá ve dnech 19. až 20. října už 18. ročník závodu psích spřežení Bono 2013. Na start závodu v areálu kempu Brodský se postaví přes sto týmů z celé ČR. V sobotu se odstartuje ve 12 hodin, po skončení kola proběhne závod koloběžek pro příchozí děti. V neděli se začíná v 10 hodin, poté je připraven závod pro děti a jejich psy. Občerstvení a doprovodný program zajištěn.

Náchod: Finálový večer pátého ročníku ankety o nejlepší zdravotní sestřičku se uskuteční v sobotu v 19 hodin, kdy se utká deset sestřiček v disciplínách,  jako jsou otázka poroty, módní přehlídka sesterských uniforem nebo úkol ze zdravovědy. Večer bude moderovat Štěpánka Dufková, vystoupí Naďa Urbánková, Kamila Nývltová, Martin Maxa, Heidi Janků, Bohuš Matuš, Markéta Konvičková a mnoho dalších. Výtěžek akce bude věnován na charitní účely.

Nové Město nad Metují: Noční prohlídky novoměstského zámku se konají tuto sobotu od 18 do 24 hodin vždy každou celou hodinu. Během prohlídky zámeckých komnat zhlédnete  strašidelný a romantický příběh na motivy francouzské pohádky Kráska a netvor se spoustou světelných efektů, s prvky černého divadla a ponurých oživlých bytostí. Atmosféru doplní překrásný hudební doprovod. Je nutná předchozí rezervace vstupenek na telefonu 604 381 520 nebo na e-mailu: agentura.veronika@centrum.cz.

Rychnovsko: Školská výstava

Rychnov nad Kněžnou: Jubilejní dvacátý ročník školské výstavy se koná v hale VOŠ a SPŠ v pátek od 9 do 17 a v sobotu od 8 do 12 hodin. Absolventi základních škol a jejich rodiče budou tak mít příležitost seznámit se s možnostmi dalšího studia. Studenti zde naleznou informace pro přijímací řízení, termíny Dnů otevřených dveří na středních školách, podmínky přijetí, učební plány.

Trutnovsko: Výlet na Hrádeček

Mladé Buky: V neděli se tady uskuteční tradiční  pochod na Hrádeček. Start je v devět hodin v místním Skiparku. Pak se účastníci mohu vydat po trase naučné stezky. Cesta vede okolo Pekelského a okolím Mladých Buků, přes zajímavá místa. Celková délka trasy je 10,4 kilometru. Šestým zastavením z deseti je Hrádeček, který připomíná nedávné dějiny spojené se sídlem bývalého českého prezidenta Václava Havla.