„Přestože vystavuji po delší době, grafiku jsem nikdy neopustil, jen jsem si dal pauzu. Je to v podstatě průřez mé tvorby v rozmezí posledních deseti let. Tyhle práce považuji za nejpovedenější. Velkou grafiku jsem volil z toho důvodu, protože mi přijde lepší, než malé grafické listy," řekl Tomáš Vavřina.

Inspiraci často sbírá u kamarádů, kteří ho obklopují v nejrůznějších situacích, nebo mezi neznámými lidmi, třeba jen tak volně na ulici.

„Když se mi něco líbí, buď se u toho člověka zastavím a nakreslím si ho nebo si ho vyfotím a pak snímek zpracuji. Tvořím podle momentální nálady doma v Hradci Králové, ale i v Nové Pace. Jezdíme tam s rodinou na letní byt. Máme tam s tátou, který je rovněž výtvarník, ateliér. O jeho výstavě jste mimochodem nedávno informovali. Když mám připravenou práci, je mi jedno, kde to je. Hlavně, že je tam útulno a příjemní lidé. Knihovnu jsem si vybral, protože mám tento prostor rád. Myslím, že zdejší rozlehlé horní patro je pro výstavy jako dělané," svěřil se Vavřina.

Ten má podporu i své rodiny. „Jsem ráda, že ho grafika baví. Doufám, že v ní bude pokračovat. Bohužel nemá příliš místa, kde by své věci dělal. Mám radost, když se celá rodina sejdeme například v Nové Pace a já vidím, jak jde mému muži a synovi práce od ruky," dodala maminka Věra Vavřinová.

Přítomným se díla umělce velmi líbila. „Potěšilo mě, že jsem tady viděl zastoupený exlibris. Jinak takové portréty a výrazy ve tvářích jsem zatím ještě na žádné výstavě neviděl, fandím mu," zhodnotil Jiří Soukup z Hradce Králové.

Atmosféru zahájení výstavy umocnila východočeská skupina historické hudby Laridenn.

Eva Ženíšková