Divadelní spolek Vrchlický v Jaroměři se rozhodl vstoupit ve svazek manželský se členy Klicperova divadla v Hradci Králové! „Po krátkých námluvách a intenzivním soužití chystáme velkou premiéru Gogolovy Ženitby," konstatovali zástupci obou souborů ve společné tiskové zprávě.

Premiéra už v pátek

Premiéra se uskuteční už v pátek 27. listopadu od 19 hodin v Městském divadle Jaroměř, kde se uskuteční také další dvě reprízy – v sobotu 28. a v neděli 29. listopadu ve stejný čas.

Prvním zájezdem pak bude hostování v divadle v Červeném Kostelci, a to v sobotu 5. prosince opět od 19 hodin.

Touha vyzkoušet si práci na inscenaci jako v kamenném divadle přivedla amatérské divadelníky v Jaroměři k myšlence pozvat ke spolupráci profesionálního  tvůrce. Volba padla na herce Klicperova divadla Jana Sklenáře, který v minulé sezoně debutoval jako režisér hrou „Bez bab! Aneb Kutloch" na své domovské scéně v Klicperově divadle v Hradci Králové.

Na počátku stál požadavek komplexní herecké práce – rozboru rolí, přemýšlení o sdělení té které role, situačních a charakterových motivací a detailní intenzivní práce na tvorbě postavy.

„Nebylo jednoduché najít správný titul, protože jasných textů s dostatkem velkých a důležitých figur, textů tragikomických, se kterými se herci ve velké ploše mohou ztotožnit a živelně zamilovat pro svou práci, zase tolik není. Byl to skvělý nápad herce Míry Zavičára, kterého jsem ke spolupráci přizval jako dramaturga, abychom pracovali na Ženitbě. Jaroměřští disponují velkým počtem herců,  něco ke třicítce, převážně žen, a velká většina z nich chtěla v představení hrát. Proto jsem vymyslel paralelní příběh kabaretních maloměstských „umělkyň", které z pozice svého trochu ponižujícího údělu hovoří v chansonech a tanečních výstupech o ženských touhách a nenaplněných snech, dobře spojených s tužbami hlavní představitelky Agáty," svěřil se Jan Sklenář.

„Z naší spolupráce jsem nadšený, protože soubor je ve skvělé formě a má velikou chuť pracovat. Myslím, že si díky němu splním další tajný sen," dodal herec a režisér.

Autorskou hudbu komponuje skladatel a herec David Smečka (držitel ocenění Alfréda Radoka) a texty píše Jan Vápeník, herec a textař, oba z Klicperova divadla. O taneční a výrazovou choreografii se stará Barbora Křováčková – Machová z Tanečního divadla Honzy Pokusila.

Roztoužená Agáta

Do ústředních dvojic obsadil režisér herce střední generace. Agátu, roztouženou staropannenskou hrdinku, si zahraje Eva Urbancová, Podkolatova, nerozhodného nápadníka a vládního radu, ztvární Josef Horáček.

Jeho přítel a rafinovaný pošuk Kočkarev v podání Milana Hrycíka svede marný souboj s dohazovačkou Teklou v nastudování Jaroslavy Bímanové. V rolích nápadníků uvidíte Romana Ungera, Tomáše Malého, Lukáše Ulricha a Jana Suchánka. V dalších rolích pak Alenu Hynkovou (Arina), Silvu Vackovou (Duňaša), Luboše Hynka (Štěpán), Alenu Pacákovou (Mrtvá matka), Radku Frnkovou (Varvara), Lenku Němcovou (Lena), Janu Pacákovou (Volha), Stanislavu Glembekovou (Jenisej), Lídu Rindovou (Dněpra), Ivetu Pírkovou (Něva), Kateřinu Vakrčkovou (Moskva), Jakuba Vohralíka (Ural) a Stanislava Vohralíka (Kavkaz).