Tradiční zimní ochutnávka hudebního festivalu Rock for People se letos uskuteční v sobotu 27. února v hradeckém Kulturním domě Střelnice.
Pořadatelé už oznámili jména dvou kapel, které během večera vystoupí: The Locos a Pipes and Pints.

The Locos


Zběsilá energie, obrovské nasazení a zvuk, který si v české kotlině jednoduše nemůžete splést s nikým a s ničím. Tak lze stručně a výstižně popsat španělskou ska-punkovou formaci The Locos. Tato kapela vystoupila v České republice už několikrát a díky svým bouřlivým show se dlouhodobě těší enormní přízni tuzemského publika.

Pipes and Pints

Na netečnost fanoušků si nemohou stěžovat ani Pipes and Pints – folk-punk-rocková parta, která je zcela po právu považovaná za nejvýraznější objev domácí punkové scény posledních let. Jejich ostrá rytmická muzika s melodickými linkami, řízné kytary, skotské dudy a v neposlední řadě charakteristický hlas amerického frontmana Syco Mika nechají jen málokoho v klidu.

Pipes and Pints vznikli v roce 2006 na popud Vojty Kaliny. Pánové se do toho vrhli s energií sobě vlastní a po drobném personálním zemětřesení se v roce 2008 ustálila i sestava. Kromě Vojty Kaliny zůstal od začátku jen kytarista Tomáš Novotný. Nově kapelu posílili bubeník Lukáš Vincour, už zmiňovaný rodák ze San Diega Syco Mike a naposledy basák Ondra Balvín.

Za tři roky své existence stihli natočit album, zakoncertovat si napříč střední Evropou, posbírat několik cen, které se punkovým kapelám obvykle spíše vyhýbají, a získat si úctyhodný počet fanoušků. V listopadu loňského roku přidali ještě zbrusu novou desku Until we die, jejíž název jen dokresluje, jakou energii kluci do své muziky dávají, o obsahu ani nemluvě. Každý, kdo byl někdy na jejich koncertu, musí nicméně potvrdit, že není nad to vidět je hrát naživo.

Na jednom pódiu

Obě kapely na jednom pódiu slibují zajímavou kombinaci. To ostatně potvrzují i slova Vojty Kaliny z Pipes and Pints: „Nejde o to, jestli se k sobě stylově hodíme nebo ne, ale o energii kterou od celého večera můžou lidi očekávat. Stejně tak jako Pipi, frontman The Locos, je solidní pošuk, ani naše vystoupení není zrovna čajový dýchánek. Varujeme proto každého, kdo by si snad chtěl jen přijít vychutnat svůj šálek, že ho dostane s pořádnou dávkou rumu, bez cukru a stejně ho nakonec vybryndá. Jedním slovem – očekáváme pořádnou divočinu a doufáme, že si to všichni náležitě užijeme,“ dodává Vojta Kalina.

Je tedy více než jisté, že ochutnávkový koncert zimního Rock for People v sobotu 27. února bude patřit k velmi bujarým událostem letošní mrazivé zimy. (jih)