Tento článek je součástí mimořádné redakční přílohy k olympiádě. Šestnáctistránkový magazín nazvaný Olympijský deník najdete v sobotním vydání Deníku, součástí jsou rozhovory, zajímavosti, speciální program včetně magnetů her.

BASEBALL/SOFTBALL

Jde spíš o dočasný návrat, zapříčiněný mimořádnou oblibou baseballu v Japonsku. Tento sport měl (neoficiální) olympijskou premiéru už v roce 1904, do hlavního programu se ale dostal až v roce 1992. Po Pekingu 2008 byl z her opět vyškrtnut a totéž ho čeká i nyní – za tři roky v Paříži se hrát nebude.

V roce 2028 v Los Angeles by se ovšem mohl dočkat dalšího comebacku, vždyť jde o snad „nejameričtější“ sport ze všech…

SPORTOVNÍ LEZENÍ

Trefa do černého. Moderní a divácky atraktivní disciplína, která přitom oslavuje jak fyzickou sílu a obratnost, tak schopnost koncentrace a psychickou odolnost. Jinými slovy – ideální materiál pro olympiádu. „Vždycky to byl můj sen. Abych byl dobře nachystaný, omezil jsem i lezení po skalách,“ řekl jeden z nejlepších lezců planety a jasný kandidát na medaili Adam Ondra.

lezec Adam Ondra
Adam Ondra: Lezu na skalách, abych se nezbláznil z tréninku

„Pavoučí muži“ to možná ani neví, ale pokračují ve staré tradici – lezení navazuje na šplh, který byl na olympiádě do roku 1932. Víte, že Bedřich Šupčík získal v Paříži 1924 v této disciplíně zlato?

KARATE

Kde jinde než v Tokiu, ve svatostánku bojových umění Nippon Budokan by mělo karate prožít svou olympijskou premiéru?

O medaile se bude soutěžit ve dvou disciplínách – kata a kumite – a celkem se v něm rozdá osm zlatých medailí (po jedné pro muže a ženy v kata a po třech pro muže a ženy ve třech hmotnostních kategoriích v kumite).

SKATEBOARDING

Zařazení ježdění na „prkýnku“ vyvolalo dost kontroverzí. A to nejen mezi konzervativnějšími diváky, ale i v řadách samotných skateboardistů. Pro některé z nich jsou organizované soutěže (natož takový moloch jako olympiáda) v rozporu s filozofií této svobodymilovné kratochvíle.

Přední český skejťák Maxim Habanec má ale jasno: „Jsem rád, že lidi náš sport začnou brát vážně a nebudeme u nich jen za podivíny.“

POHLED DO BUDOUCNOSTI. Maxim Habanec je zvědavý, co ho čeká v nejbližších měsících...
Habancův (ne)olympijský den: Skejt, natáčení videa a vtípky

SURFING

Disciplína především pro reprezentanty přímořských národů (jinými slovy Češi mají smůlu), dominují mu Američané a Australané. Rozhodně slibuje atraktivní podívanou.

Surfaři zároveň podobně jako skateboardisté věří, že účast na OH změní pohled řady lidí, kteří je považují jen za opálené plážové hejsky…

PLUSY
» nové sporty zvýší atraktivitu programu OH
» přitáhnou mladé publikum
» vzroste zájem o dosud okrajové sporty

MINUSY
» olympiáda se čím dál víc vzdaluje svým kořenům
» program se podřizuje TV podívané
» některé sporty se obávají velkého zájmu a zničení dosavadní komunity

Další (možné) změny
Jistá účast v Paříži 2024: breakdance
Možní uchazeči o zařazení: bowling, florbal, korfbal, kriket, squash
Disciplíny v ohrožení: moderní pětiboj, pozemní hokej, taekwondo, zápas