Právě díky ní tehdy lékaři v Novém Bydžově oslavovali své prvenství. Trumfli totiž své kolegy z hradecké fakultní nemocnice.

První miminko roku 2001 v kraji, Anna Klozová, se narodilo právě u nich.

„Nečekala jsem, že se dcera narodí na Nový rok. Termín jsme měla už 25. prosince. Po porodu jsme byla ráda, že ji mám konečně u sebe a těšila jsme se, až ustane všechen ten humbuk kolem. Bylo to totiž moje první dítě,“ vypráví maminka Eva Klozová.

Aniččin příchod na svět vyvolal v porodnici značný rozruch. „Lékaři byli šťastní, že se v Bydžově narodilo miminko dříve než v Hradci. Vyšel i článek v novinách a pogratulovat nám přišel pan starosta. Anička od něho dostala pět tisíc a plyšového opičáka,“ vzpomíná Eva Klozová. Ta je nyní již dvojnásobnou maminkou, před dvěma lety se jí narodila dcera Ella.

Starší sestra Anička jí může být vzorem. Chodí do druhé třídy Základní školy v Chlumci nad Cidlinou, kde je spokojená a učení jí nedělá problémy. Za nejoblíbenější předměty ve svém rozvrhu by podle miminky označila tělocvik a výtvarnou výchovu. Po vyučování chodí ještě na tancování, keramiku a do rybářského kroužku. Kamarádů má prý mnohem více než kamarádek.

A až bude velká, chtěla by být paní učitelkou. „Neuvažovala jsem o tom, co bych chtěla z dcery mít. K ničemu ji nenutím. Děti se mají vyvíjet spontánně a vést k všestrannosti,“ říká maminka. Ona sama je účetní, otec Aničky pak státním zaměstnancem. Takovou kariéru ale Aničce neplánují.

Vždyť ještě věří na Ježíška. Ten jí letos přinesl nový pokojíček, oblíbené stolní hry a potřeby na rybaření.

Do života by této osmileté slečně přála její maminka hlavně samostatnost, průbojnost a štěstí.

Lenka Kašparová