Kojenci s námi bohužel ještě plně nekomunikují, a proto si neumí říci, že jim zaléhají ouška, špatně se jim dýchá či jim prostě není dobře. Dítě také zakouší nepříjemný pocit při vzlétání a přistávání, nemluvě o turbulencích. Maximální vhodná délka pro let s dětmi se uvádí v rozmezí 3–5 hodin, přičemž do přímořských destinací doletíte za 2 až 3 hodiny.

Výhody

- Nejrychlejší způsob dopravy na delší vzdálenost.
- Posádka vám v péči o dítě vyjde vstříc.
- Dítěti se můžete celou cestu věnovat.

Nevýhody

- Dítě může svým případným pláčem znepříjemňovat cestu ostatním pasažérům.
- Dítě nemusí dobře snášet změny tlaku, klimatizaci a nepříjemné pocity spojené se vzlétáním a přistáváním.

Babyweb doporučuje

Než se pustíte do balení kufrů i příručního zavazadla, nastudujte si podrobně přepravní podmínky. Na palubu smíte brát např. pouze minimální množství tekutin, existují i limity pro množství kojenecké stravy apod. Ptejte se, jestli přepravují kojence, od kolika týdnů, mají-li pro ně nějaký nadstandardní servis, kolik budete za dítě platit, je-li na palubě kde dítě přebalit atd. Poletíte-li s nízkonákladovou společností, nedivte se, že většina z těchto služeb nebude možná.

Informujte se dopředu o odbavování rodin s dětmi, některé společnosti vás odbaví přednostně.

Pro poponášení na letiště se může hodit babyvak, ergonomické nosítko či šátek. K letadlu se ale můžete pohodlně dostat i s kočárkem, který bude během letu uložen v přepravním prostoru letadla. Myslete na to, že kočárek bude procházet bezpečnostními rámy a že každé letiště je jiné a má jiná pravidla – raději tedy volte menší kočárek, abyste si cestu k letadlu zbytečně nezkomplikovali.

Všechna letiště jsou vybavena přebalovacími místnostmi, takže se nemusíte bát, že by nebylo kde dítě přebalit.

Počítejte s tím, že o zpoždění letu se někdy můžete dozvědět až na letišti. Proto se ujistěte, že s sebou máte dostatek plen a jídla pro dítě. Starším dětem připevněte na tělo (na zápěstí, na krk) identifikační cedulku se jménem a adresou a kontaktem na vás. Vyhnete se panickému stresu, když se vám dítě ztratí na velkém mezinárodním letišti.

Při startu a přistání miminko kojte nebo mu dejte napít z lahvičky. Polykáním se uvolní zalehnuté uši a dítě se vyhne nepříjemnému pocitu při rychlých změnách poloh. Staršímu dítku nabídněte například bonbon na cucání.

Mějte s sebou dostatek hraček a knížek, hodit se může i DVD přehrávač s dětskými pohádkami, nezapomeňte na zásobu plen, náhradního oblečení pro dítě, příp. i malou deku na přikrytí.