Šéfredaktor Imrich Dioszegi a jeho Blue notes.Rekonstrukci téměř trouchnivějící náchodské nemocnice, životně důležité pro půl kraje, se nedaří spustit: díky labyrintu pravidel výběrových řízení se devíti uchazečům vyplatí udělat všechno pro to, aby desátý nestavěl.

Při opravě hradeckého Velkého náměstí si účastníci řízení házejí klacky pod nohy mezi sebou a  přihlížející veřejnost dál brká mezi kočičími hlavami a asfaltovými fleky jako před půl stoletím.

V problémech stavby dálnic D11 a D35, bez kterých bude krajské město zaparkované na městském okruhu, se přestávají orientovat už i úředníci.

Skoro se zdá, že propracovanou sítí českých zákonů, pravidel, nařízení a směrnic nepropadne zrnko písku pro užitečný veřejný projekt. A protože u velkých zakázek není co komplikovat, politici se aspoň dohadují, kde lidé smí a nesmí kouřit, aby si dobrovolně či z vlastní hlouposti neublížili.

Připomíná to obrázky z historie: Když byli barbaři před branami Říma, místo organizace obrany města se patricijové v senátu dohadovali, kdo z nich bude mít sochu na Via Appia.