Vzpomenete si ještě na první zemi, kterou jste procestovala?
Byla to Angola.

Když jezdíte po světě, nebojíte se, nebo nebojí se o vás někdo?
Je to obtížné. Člověk si musí ta rizika uvědomovat. My jsme to řešili teď nedávno při  cestě do Iráku. Dostali jsme možnost jet do hor tajně, bez vědomí kohokoliv v Iráku 
i v České republice. Měli jsme jet na schůzku za teroristkami,  příslušnicemi partyzánských brigád. Samozřejmě  jsme nevěděli, jestli to přežijeme, jestli to není bouda…  Ale neváhali jsme ani minutu, protože to je obrovsky zajímavá novinářská šance.

Neměli o vás rodiče a manžel strach?
Maminka má takové tendence. A manžel to už neřeší,  je smířen.

Zabýváte se na svých cestách ženskou otázkou…
To vyplynulo tak nějak přirozeně, tím, že jsem žena, většinou jezdím s další ženou, tak k tomu máme blízko. Ženy, které jsou s námi ochotny mluvit, nás neberou jako  dravce novináře, ale spíš jako  ženy, které se jim snaží porozumět.

A není to nebezpečné právě pro ty ženy?
Pokud je tam to nebezpečí, tak buď to nenatáčíme, třeba si s tou ženou jen promluvíme, získáme informace. Nebo jí nabídneme, že ji budeme třeba natáčet jenom zezadu, případně bude mluvit anonymně, ale když odmítne, tak přes to nejdeme.

Které osudy na vás nejvíc zapůsobily, co se týká života žen?
Ono je bohužel v každé té zemi, kterou jsme zkoumali,  něco takto silného, tak se těžko kategorizuje:  co bylo horší, co bylo lepší. V každé zemi jsme zažili opravdu drastické příběhy. Je to úplně nepochopitelné, ale je pravda, že asi to nejsilnější setkání je vždycky to první. Takže moje první setkání s těmito hororovými příběhy bylo úplně právě v tom Kongu. Tak asi to Kongo si tak nejvíc pamatuji, to je taková první rána, kterou člověk dostane a se kterou se potom musí vyrovnávat. Pak i v těch dalších zemích samozřejmě ty příběhy jsou velmi podobné. Ale člověk je na to nějak líp připraven a už si s tím i dokáže poradit.

Jezdíte při své cestovatelské profesi také na dovolenou?
Naposledy jsem byla na dovolené v roce 2006, to je, když jsme byli s manželem v Africe na safari. To byla moc pěkná dovolená. S námi je to strašně složité, manžel je taky časově hrozně vytížený. Abychom se my dva sešli, tak abychom měli třeba tři týdny volna, to je komplikované.

Host na pátek

Moderátoři Lada Klokočníková 
a Miroslav Vaňura si budou zítra po desáté hodině dopolední v pořadu PéHá povídat s podnikatelem v oblasti gastronomie a majitelem barmanské školy Karlem Zapalačem.