Buchty všeho druhu, svíčková, kvalitní zdravotní systém a samozřejmě rodina. To jsou okolnosti, které v Česku – v Hradci Králové – už dvacet let drží gynekologa Mohameda Farraga.

„Češi jsou pracovití, ochotní, jen pořád nadávají. Přitom třeba právě systém zdravotnictví, i přes problémy se kterými se potýká, je jedním z nejlepších na světě," říká v rozhovoru, který je dalším dílem cyklu Zajímaví lidé Hradecka, lékař, jenž do Čech přijel z egyptské Káhiry studovat v šestnácti letech. A už tady zůstal. Vítá nás se širokým úsměvem.

Egypt je daleko, nechybí vám? Rodiče vás nepřemlouvají, abyste se vrátil?
Jezdíme tam s rodinou jednou za rok. Otec, který je sám internista, ze mě i z mého bratra chtěl mít lékaře. Já jsem v Hradci Králové, bratr je očním lékařem v Chicagu. Medicína je rodinná záležitost, maminka je biochemička a dědeček byl oční lékař.

Proč u vás vyhrála právě gynekologie?
Začínal jsem v Rychnově nad Kněžnou na traumatologii a byla to nuda k smrti. Pak jsem půl roku zaskakoval na gynekologii a chytlo mě to. Je to medicína ale i trochu psychologie. Když přijde k lékaři muž, během dvou minut většinou přesně a pragmaticky sdělí doktorovi, co mu je. U žen je to jiné. Některé své problémy bagatelizují, jiné zase nafukují a na vás je, abyste to rozpoznal a hlavně pomohl.

Nosíte si práci domů? Nemáte pak ženských už plné zuby?
Tak to vůbec ne, to je skutečně velmi striktně oddělené. Manželství a práce. I když se některým pánům může zdát, že mám v práci veselo, tak to vůbec není. Někdy je to hodně vážné, když máte pacientku – mladou ženu s dvěma dětmi a vy jí najdete rakovinu… To vás prostě dostane. A pak musíte jet dál, léčit další  a být na ně příjemný. Ale tak to prostě chodí, ať jde o gynekologii nebo o jiný obor.

Setkal jste se s nějakými projevy rasismu u Čechů?
Vůbec ne, nejste rasisté, jste jen trochu xenofobní, bojíte se toho, co neznáte. Když jsem začínal v ordinaci v Třebechovicích, měla jste vidět ty nedůvěřivé pohledy babiček. Než si mě oťukaly, ptaly se jedna druhé, jestli nemám nějaké zvláštní vyšetřovací praktiky a způsoby. (usmívá se) Ale to mi vůbec nevadilo,  je to normální. Když pak tu bariéru, která tam je vždycky, překonají, je to všechno v pohodě. Navíc gynekologické vyšetření je prostě velmi citlivé, intimní, pacientky vám musí věřit.

Někdy se mi zdá, že právě citlivý přístup našim lékařům chybí…
Tak to je asi člověk od člověka, ale ano, možná dělají jen to co musí, nic nad rámec. Ale jinak ve srovnání se zahraničím, tady v Čechách jsou vynikající odborníci.

Jak odpočíváte, chodíte třeba do hospody, na české pivo?
Já alkohol nepiji vůbec, ne kvůli vyznání, prostě mi nechutná. Do hospody nechodím, je to pro mě ztráta času. Relaxuji sportem nebo u koní s celou svojí rodinou.

Rodina… Řeknete něco o ní? Máte jen jednu manželku?
Ano, mám jen jednu a jsem tomu moc rád, stejně jako můj tatínek, jen dědeček měl dvě. Ale také zemřel brzy. Muž musí na víc ženy stačit fyzicky i finančně. Moje žena učí angličtinu, při kurzu jsme se i seznámili. Máme spolu dva syny, oba sportují, hrají squash. A ani oni nemají problém s tím, že jsou „namíchaní" .

Ještě poslední otázka. Skutečně máte jen dvě jména?
Kdepak, celým jménem jsem Mohamed Saad Abdul Magid Farrag. Ale to je pro vás moc složité. (směje se)

Mohamed Farrag

- narodil se 14. 2. 1975 v Káhiře;
- v šestnácti začal studovat v Čechách;
- vystudoval medicínu na Univerzitě Karlově;
- žije v Hradci Králové se svojí manželkou (Češkou) a dvěma syny;
- provozuje ordinace v Třebechovicích pod Orebem a v Hradci Králové, kromě toho působí v nemocnicích v Pardubicích a Chrudimi;
- chová koně.

Na vyjížďce pustíte starosti z hlavy

Koně jako relax a velká láska. Hradecký gynekolog je chová v Petrovičkách u Třebechovic pod Orebem. „Chovat koně klasickým způsobem není jednoduché, člověk by tam musel být od rána do večera. My je chováme volným způsobem. Máme velké výběhy, kde jsou v podstatě neustále venku. Mají tam krmelce, kam jim navážíme seno. Jinak mají přirozený pohyb a nevadí jim ani déšť nebo zima," říká Mohamed Farrag. Jezdí celá jeho rodina a je to způsob, kdy se všichni sejdou a smysluplně tráví čas. „Když vyrazíte na vyjížďku vypustíte z hlavy všechny starosti, odpočinete si. Koně jsou nádherná zvířata," pochvaluje si lékař. Jeho oblíbencem je dvacetiletý valach Tano.