Principál cirkusu Jo – Joo Jaromír Joo si s moderátorkou Ladou Klokočníkovou povídal o novinkách v cirkusu i o nebezpečí, které na něj každý den číhá v šapitó.

V současné době cestujete po České republice s programem Alenka v říši cirkusů. Předpokládám, že jste se inspiroval 
v literatuře. Kde všude hledáte nápady pro nová cirkusová představení?
Určitě a dá se říci, že úryvky z některých knih mi zachránily život. Například jsem si koupil knihu z dvacátých let, bylo to o ruských cirkusech. A tam drezér dělal ten samý trik co já:  jezdil na tygrovi a  jednou se ten tygr  otočil a ukousl mu ruku. Představte si, že druhý den si sedám na tygra a jak mu sahám na zátylek, on se otočil, ale snad inspirace z té knihy způsobila, že jsem byl připraven – ucukl jsem a on mi tu ruku naštěstí nechytl. Pak jsem zjistil, že jak se tygři pářili, tak jedna tygřice mu zřejmě poranila zátylek a já mu sáhl do té rány. A další příklad:  četl jsem v jedné knize  staré osmdesát – devadesát let, že artistka, která dělala stejný trik v kopuli cirkusu, takový veletoč, uvázaná za chodilo, že se jí ta rekvizita utrhla, spadla dolů a zabila se.  A já jsem druhý den šel k jejímu otci, protože ta moje mladá artistka dělala to samé 
u nás v kopuli cirkusu, a říkám: Vylezte nahoru a zkontrolujte to.   A on: Ne, já jsem to kontroloval, když se to stavělo. Já říkám: Já doopravdy nerad poroučím, i když jsem ředitel, ale zkontrolujte to.  Pak přišli a doopravdy, ta jeho manželka mně chtěla líbat ruce, protože to lano bylo porušené. Kdyby tam vylezla, tak by se s ní utrhlo a zcela určitě by se zabila, to je ve výšce šestnáct metrů.  Takže ty knihy doopravdy inspirují.

Když vás tak poslouchám, vy jste vlastně neustále v ohrožení života. Jak se vyrovnáváte 
s tím, že se kdykoliv může cokoliv přihodit?
Bojím se daleko méně, než kdybych v noci kráčel po Václavském náměstí anebo kdybych dělal taxikáře v Ústí nad Labem.

Pomáhá vám znalost prostředí 
a důvěra ve zvířata?
Zvířat se nemusíte bát, pokud nejsou zkažená lidmi. Bát se musíte lidí. Zvířata nejsou zákeřná, zvířata jsou dokonalá, nesmějí se narušit, nesmějí být stresovaná, musí být naprosto v pohodě. Moje specialita jsou sibiřští tygři. Mimochodem, před třemi týdny se mně narodili další tři.  U cirkusu Jo -Joo se narodilo za poslední tři roky dvaadvacet sibiřských tygrů.  Údajně jich žije asi tak tři sta.  Letos se u nás narodily dva vrhy tygrů, lama krotká, opičky a pumy americké. A taky dvě děti.