VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kristlová radí: Zapomeňte na heslo 'jím naposledy v pět'!

Východní Čechy, Pardubice /POCTIVÁ VEČEŘE - ROZHOVOR/ - Co je poctivá večeře? Na to jsme se ptali manažerky Vektor Wellness clubu Gabriely Kristlové. Vyvážená strava by nás neměla zatížit, naopak by měla tělu prospět.

3.11.2013
SDÍLEJ:

Gabriela KristlováFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

Věděli jste, že skladba večeře ovlivní třeba i kvalitu vašeho spánku? Jak se správně a kvalitně večer najíst, to je hlavní téma projektu Poctivá večeře.

A co znamená pojem „poctivá večeře" pro manažerku pardubického Vektor Wellness clubu Gabrielu Kristlovou? „Trošku své tělo rozmazlím, přidám bylinky a na večeři si pochutnám. Neodbudu se rohlíkem a uzeninou," říká Gabriela Kristlová.

Co se vám vybaví, když se řekne poctivá večeře?
Poctivá večeře je vyvážené jídlo, které nás na noc nezatíží, ale naopak prospěje. Večeře by měla respektovat nejen zátěž organismu během dne, ale třeba i roční období. V horkém létě to může být sezonní čerstvá zelenina s plátkem grilovaného masa, nebo ryby, jinak tomu bude na podzim a v zimě, kdy bychom měli tělo zahřívat i pomocí jídla. V tuto chvíli je to lehce podušená nebo orestovaná mrkev, dýně, cuketa, paprika, brokolice doplněná bílkovinou.

Co je ideálním jídlem k večeři?
Zelenina a bílkovina – může se podobat obědu, jen být o něco menší. Vzhledem k tomu, že orgány pracují i v noci, můžeme dodat i trošku sacharidů. Úplně špatně je, že se nenasnídáme, svačiny přeskakujeme, oběd nestíháme a domů přicházíme s kručícím žaludkem. Abychom se dojedli, tak vyprázdníme ledničku a skříňku se sladkostmi. Jak na to zareaguje naše tělo?  Začne ukládat zásoby. Večeře by měla tvořit 20 procent denního příjmu.

Je pravda, že by člověk neměl jíst dvě hodiny předtím, než jde spát? Nebo platí jiná pravidla?
Platí i jiná pravidla, protože bychom měli za den konzumovat pět až šest porcí jídla, a to každé dvě až tři hodiny. Snídani v žádném případě nevynechávejte. Pokud snídani vynecháte, může se v průběhu dne objevit únava, nesoustředěnost, ale i potřeba sladkého, které jsme ráno vynechali a během dne se potřebujeme sladkým doplnit. Snídaně by měla tvořit 25 procent denního příjmu. V 9:30 hodin svačíme, ve 12:30 přijde doba oběda a protože oběd by měl být největší jídlo za celý den (tvoří 30 procent denního příjmu), můžeme po obědě počítat s delší pauzou. Odpolední svačinku si dáme v 15:30 hodin. Mezi 18. a 19. hodinou je tedy čas na večeři. Nyní záleží, v kolik hodin půjdeme spát, pokud to bude ve 23 hodin, pak musí přijít ještě tzv. druhá večeře zhruba dvě hodiny před spaním. To by mělo být již lehčí jídlo.  Skladba večeře ovlivní kvalitu vašeho spánku. Příliš slané jídlo zadržuje v těle vodu a máte po něm žízeň, s tučným jídlem bude mít spoustu práce váš zažívací trakt, sladkosti před spaním způsobují neklid, protože vedou ke kolísání hladiny inzulinu v krvi, můžete mít proto lehké a nekvalitní spaní.

Měla by se večeře měnit podle tréninkového programu? Jaká jsou vaše doporučení pro klienty, kteří navštěvují váš fitness club?
Pokud cílem klienta je především nárůst svalové hmoty, pak by jeho večeře měla obsahovat převážně bílkoviny doplněné zeleninou, jako druhou  večeři můžeme doporučit proteinový nápoj. Tento víkend se k nám do Vektor Wellness clubu v Rokycanově ulici můžete přijít poradit na den otevřených dveří. Kromě rad si můžete i zkusit také zdarma zacvičit celý víkend.

Jak by měl člověk večeřet, pokud se snaží zhubnout?
Při redukci bychom měli vypustit jednoduché cukry z celého jídelníčku (kromě snídaně), pokud pečivo, pak celozrnné nebo knackabroty – k večeři již žádné. Nevynechávejte ale večeři a zapomeňte na heslo – jím naposledy v pět hodin!

Jsou nějaká jídla či suroviny, které byste k večeři určitě nedoporučila?
Zapomeňte na ovoce v odpoledních a večerních hodinách. Jednoduché cukry, které nespálíme, se uloží ve formě tuků. Není tedy nic horšího než tři jablka místo pořádné večeře. Co je zdravé, nemusí být redukční. Zapomeňte na bílé pšeničné pečivo, buchty a uzeniny.

Recept podle Kozla – Buřty na pivu

Suroviny: 500 g buřtů, 1 chilli paprička, 100 g červené papriky, 150 g cibule, 200 ml tmavého piva Velkopopovický Kozel Černý, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce worcesterské omáčky, 3 bobkové listy, 2 lžíce plnotučné hořčice.

Postup: Buřty oloupeme, naskládáme do pekáče nebo do pečicí misky, pomažeme hořčicí. Takto připravené buřty posypeme cibulí nakrájenou na jemná kolečka, přidáme nakrájenou papriku, nakrájenou chilli papričku a bobkový list. Zalijeme směsí worcesterské omáčky, rajčatového protlaku a piva, kterou jsme předtím promíchali v misce.
Dáme do rozpálené trouby na 180 °C a pečeme 35 až 40 minut. Během pečení buřty otáčíme, aby se nám opekly ze všech stran.

Kozlův tip: Pokud chcete mít buřty pikantnější, přidáme ještě 1 chilli papričku a česnek.
(zdroj: www.poctivavecere.cz)

Autor: Lukáš Dubský,

3.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 25 000 Kč

Technici v ostatních průmyslových oborech VÝVOJÁŘ TECHNOLOG, METALURG. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VÝVOJÁŘ TECHNOLOG, METALURG , - PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, - Požadujeme: VŠ strojírenského zaměření, výhodou znalost metalurgických procesů, výhodou pasivní znalost AJ nebo NJ, řidičský průkaz sk. "B" rozhodnost, samostatnost, spolehlivost., - Nabízíme:práci v přátelském kolektivu, 5 týdnů dovolené,, závodní stravování, příspěvek na stravování, příspěvek na penzijní připojištění, možnost dalšího odborného vzdělávání., - V případě zájmu nám zašlete svůj životopis na e-mail: zslezakova@kovarna.cz. Pracoviště: Kovárna a.s., Za Škodovkou, č.p. 893, 500 04 Hradec Králové 4. Informace: Slezáková Zuzana, +420 725 168 203.

Výroba - Výroba Správci objektů 24 000 Kč

Správci objektů SPRÁVCE/-KYNĚ BUDOV. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SPRÁVCE/-KYNĚ BUDOV, - PP na dobu určitou 1 rok s možností prodloužení, nástup dle dohody, - Náplň práce: zajištění pravidelné údržby, odstraňování závad, poruch a havárií, zajištění pravidelných revizí, kontrol, oprav budov a zařízení, obsluha plynové kotelny a tlakových nádob, provádění drobných oprav, koordinace úklidu budov a provozu vrátnice, zajištění evidence spotřeby energií a jejich vyúčtování, komunikace se Správou nemovitostí HK, s dodavateli a úřady, zajištění chodu organizace ve smyslu BOZP a PO, Požadujeme: minimálně SŠ vzdělání s maturitou, praxe na obdobné pozici výhodou, uživatelská znalost PC (MS Office), řidičský průkaz sk. B, samostatnost, komunikativnost, manuální zručnost a ochota na sobě dále pracovat, - Nabízíme: 5 týdnů dovolené, stravenky, - V případě zájmu zasílejte životopisy na email: ekonom@klicperovodivadlo.cz. Pracoviště: Klicperovo divadlo o p.s., Dlouhá, č.p. 99, 500 03 Hradec Králové 3. Informace: Hana Hanzlová, +420 495 514 590.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 10 000 Kč

Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách UČITEL/-KA NA STŘEDNÍ ŠKOLE - BIOLOGIE A CHEMIE. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 10000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: UČITEL/-KA NA STŘEDNÍ ŠKOLE - BIOLOGIE A CHEMIE, - PP na dobu určitou 1 rok, nástup od 20.8.2018, - Nabízíme: příspěvky na stravování, - Vhodné i pro absolventy/tky, - V případě zájmu zasílejte životopisy na email: prace@highschool.cz , - Další informace na stránkách www.highschool.cz. Pracoviště: Střední škola sion high school, Hradecká, č.p. 1151, 500 03 Hradec Králové 3. Informace: Veronika Hloušková, +420 734 684 291.

Zákaznický servis - Zákaznický servis Pracovníci v zákaznických 20 600 Kč

Pracovníci v zákaznických kontaktních centrech Pracovník/-ice pro komunikaci s klienty po telefonu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20600 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné pro Ty, kteří rádi mluví s lidmi. Nástup dle domluvy. Úvazek 40 hodin/týdně a v případě zájmu možno i méně/více. Výhodou víkendy i svátky volné, voláme pouze v pracovní dny. Směny lze naplánovat dle aktuálních potřeb provozu. Ranní směna 8.30-13.30 a odpolední směna 13.30-18.30 hod., Po zapracování možný částečný Home office., , Náplň práce:, - sjednávání a plánování schůzek s klienty po telefonu (AKTIV), , Požadujeme:, - příjemný hlasový projev a chuť komunikovat, - znalost práce na PC, , Nabízíme:, - motivační finanční ohodnocení, příplatky bonusy, soutěže, - příjemné pracovní prostředí, osobní přístup, - kompletní zaškolení a podpora, - možná částečně pružná pracovní doba, - dovolená + 3 dny osobního volna, - víkendy a svátky volné, - možnost práce z domova, , , V případě zájmu zašlete profesní CV na e-mail: personal.oddeleni3@financni-institut.cz (do předmětu uveďte název pozice)., Po vyhodnocení Vašeho CV Vás budeme kontaktovat s informacemi o dalším postupu ve výběrovém řízení.. Pracoviště: Finanční institut nerudova, Nerudova, č.p. 198, 500 02 Hradec Králové 2. Informace: , .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letní plavecké MČR v Praze
4

Zlaté medaile Elhenické a Šimánové z republikového šampionátu plavců

Havárie osobního automobilu v Kratonohách.
3

Řidič usnul a zabrzdil až o plot domu. Utrpěl vážná zranění

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Dvanáct fešáků se připravuje na finále Muže roku

Královéhradecko, Dolní Lipová /FOTO/ - Dvanáct finalistů 19. ročníku soutěže mužské krásy a elegance Muž roku 2018, jejíž finále se uskuteční 24. srpna v Městském divadle Dr. J. Čížka v Náchodě, pozval prezident soutěže David Novotný a spolupořádající agentura do Schrothových lázní v Dolní Lipové na tradiční předfinálové soustředění.

V Kuksu řeší problém s dalším zdrojem vody

Královéhradecko, Kuks - Provozovatel vodovodu nařídil lidem, aby omezili zalévání zahrad a napouštění bazénů. Dvojnásobně stoupla spotřeba pitné vody.

Klus, Lenny i Mládek. Hrady CZ lákají na rozmanitý program

Kunětická hora – Známá jména české i slovenské hudební scény se v pátek a v sobotu představí na pastvinách pod hradem Kunětická hora, kde se bude konat tradiční festival Hrady CZ. Vystoupí například Divokej Bill, Škwor nebo Pražský výběr.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT