Věděli jste, že skladba večeře ovlivní třeba i kvalitu vašeho spánku? Jak se správně a kvalitně večer najíst, to je hlavní téma projektu Poctivá večeře.
A co znamená pojem „poctivá večeře" pro manažerku pardubického Vektor Wellness clubu Gabrielu Kristlovou? „Trošku své tělo rozmazlím, přidám bylinky a na večeři si pochutnám. Neodbudu se rohlíkem a uzeninou," říká Gabriela Kristlová.
Co se vám vybaví, když se řekne poctivá večeře?
Poctivá večeře je vyvážené jídlo, které nás na noc nezatíží, ale naopak prospěje. Večeře by měla respektovat nejen zátěž organismu během dne, ale třeba i roční období. V horkém létě to může být sezonní čerstvá zelenina s plátkem grilovaného masa, nebo ryby, jinak tomu bude na podzim a v zimě, kdy bychom měli tělo zahřívat i pomocí jídla. V tuto chvíli je to lehce podušená nebo orestovaná mrkev, dýně, cuketa, paprika, brokolice doplněná bílkovinou.
Co je ideálním jídlem k večeři?
Zelenina a bílkovina – může se podobat obědu, jen být o něco menší. Vzhledem k tomu, že orgány pracují i v noci, můžeme dodat i trošku sacharidů. Úplně špatně je, že se nenasnídáme, svačiny přeskakujeme, oběd nestíháme a domů přicházíme s kručícím žaludkem. Abychom se dojedli, tak vyprázdníme ledničku a skříňku se sladkostmi. Jak na to zareaguje naše tělo? Začne ukládat zásoby. Večeře by měla tvořit 20 procent denního příjmu.
Je pravda, že by člověk neměl jíst dvě hodiny předtím, než jde spát? Nebo platí jiná pravidla?
Platí i jiná pravidla, protože bychom měli za den konzumovat pět až šest porcí jídla, a to každé dvě až tři hodiny. Snídani v žádném případě nevynechávejte. Pokud snídani vynecháte, může se v průběhu dne objevit únava, nesoustředěnost, ale i potřeba sladkého, které jsme ráno vynechali a během dne se potřebujeme sladkým doplnit. Snídaně by měla tvořit 25 procent denního příjmu. V 9:30 hodin svačíme, ve 12:30 přijde doba oběda a protože oběd by měl být největší jídlo za celý den (tvoří 30 procent denního příjmu), můžeme po obědě počítat s delší pauzou. Odpolední svačinku si dáme v 15:30 hodin. Mezi 18. a 19. hodinou je tedy čas na večeři. Nyní záleží, v kolik hodin půjdeme spát, pokud to bude ve 23 hodin, pak musí přijít ještě tzv. druhá večeře zhruba dvě hodiny před spaním. To by mělo být již lehčí jídlo. Skladba večeře ovlivní kvalitu vašeho spánku. Příliš slané jídlo zadržuje v těle vodu a máte po něm žízeň, s tučným jídlem bude mít spoustu práce váš zažívací trakt, sladkosti před spaním způsobují neklid, protože vedou ke kolísání hladiny inzulinu v krvi, můžete mít proto lehké a nekvalitní spaní.
Měla by se večeře měnit podle tréninkového programu? Jaká jsou vaše doporučení pro klienty, kteří navštěvují váš fitness club?
Pokud cílem klienta je především nárůst svalové hmoty, pak by jeho večeře měla obsahovat převážně bílkoviny doplněné zeleninou, jako druhou večeři můžeme doporučit proteinový nápoj. Tento víkend se k nám do Vektor Wellness clubu v Rokycanově ulici můžete přijít poradit na den otevřených dveří. Kromě rad si můžete i zkusit také zdarma zacvičit celý víkend.
Jak by měl člověk večeřet, pokud se snaží zhubnout?
Při redukci bychom měli vypustit jednoduché cukry z celého jídelníčku (kromě snídaně), pokud pečivo, pak celozrnné nebo knackabroty – k večeři již žádné. Nevynechávejte ale večeři a zapomeňte na heslo – jím naposledy v pět hodin!
Jsou nějaká jídla či suroviny, které byste k večeři určitě nedoporučila?
Zapomeňte na ovoce v odpoledních a večerních hodinách. Jednoduché cukry, které nespálíme, se uloží ve formě tuků. Není tedy nic horšího než tři jablka místo pořádné večeře. Co je zdravé, nemusí být redukční. Zapomeňte na bílé pšeničné pečivo, buchty a uzeniny.
Recept podle Kozla – Buřty na pivu
Suroviny: 500 g buřtů, 1 chilli paprička, 100 g červené papriky, 150 g cibule, 200 ml tmavého piva Velkopopovický Kozel Černý, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce worcesterské omáčky, 3 bobkové listy, 2 lžíce plnotučné hořčice.
Postup: Buřty oloupeme, naskládáme do pekáče nebo do pečicí misky, pomažeme hořčicí. Takto připravené buřty posypeme cibulí nakrájenou na jemná kolečka, přidáme nakrájenou papriku, nakrájenou chilli papričku a bobkový list. Zalijeme směsí worcesterské omáčky, rajčatového protlaku a piva, kterou jsme předtím promíchali v misce.
Dáme do rozpálené trouby na 180 °C a pečeme 35 až 40 minut. Během pečení buřty otáčíme, aby se nám opekly ze všech stran.
Kozlův tip: Pokud chcete mít buřty pikantnější, přidáme ještě 1 chilli papričku a česnek.
(zdroj: www.poctivavecere.cz)