Cestovatel Leoš Šimánek zavítal do Radiokavárny, odkud se pořad PéHá živě vysílá, i se svojí ženou Lenkou. Společnost jim dělala moderátorka Lada Klokočníková a ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové Jiří Kánský, který také novou knihu Leoše Šimánka, nazvanou Z Nového Zélandu přes Havaj do Austrálie –  za přírodními krásami Oceánie, pokřtil.

Máme před sebou vaši už osmnáctou knihu.
Přesně tak, je to už moje osmnácté knižní dítě. Nejnovější, nejmilejší. V této knížce popisujeme naše poslední tři cesty.  Nebylo to tak úplně jednoduché. Knížka, kterou  jsme tady křtili před rokem,  byla jednodušší. Popisovala náš pobyt v Kanadě, kde  jsme strávili s Lenkou a našimi dětmi Jakubem a Veronikou celé léto. Tentokrát to bylo složitější. Potřeboval jsem půl druhého měsíce, abych tu knihu napsal. Vždycky vypadneme tam, kde nás nebude nikdo rušit, do Rakouska, do takového zapadlého údolíčka v Alpách,  a tam v penzionu píšeme.

Vy společně cestujete už řadu let jako celá rodina a dokonce jste cestovali, když byly děti hodně malé.
Jakub byl čtyřletý, když  jsme s ním vyrazili do Ruska. Veronika s námi začala  jako tříletá – to už zvládla ujít pět kilometrů. Věděli jsme, že na našich túrách  bude alespoň zčásti platným členem.

Když toho máme hodně, řekneme si – chtělo by to na Havaj. Je to tam opravdu tak krásné, jak si to představujeme, nebo se tam dají zažít i kruté chvíle?
My jsme na Havaji zažili spoustu věcí.  Byli jsme tam všichni v létě,  a potom jsme  ještě s Lenkou  vyrazili sami, v lednu a v únoru. Havaj je kuriózní. Na tom velkém ostrově je hora, která je přes čtyři tisíce metrů vysoká a zasněžená. Lidi žasnou, že jsme na Havaji lyžovali. A pak jsme se ten samý den koupali mezi korály, to bylo také úžasné.

Nejbližším hostem pořadu PéHá, který vysílá Český rozhlas Hradec Králové vždy v pátek mezi desátou a jedenáctou hodinou živě z Radiokavárny v Havlíčkově ulici, bude meteoroložka Alena Zárybnická.