Vážený pane primátore,
se svojí sedmiletou dcerou jsem se dnes zúčastnil akce První den spolu – Novoroční ohňostroj v Hradci Králové. Jsem již podruhé zklamán. Při odchodu jsem neslyšel jediný pochvalný ohlas krom chvály na okolní obce, kde ohňostroj skutečně měly. Dokonce moje malá dcerka při odchodu říkala: „Tati, mě se to vůbec nelíbilo, byla to samá válka. A kdy bude ten ohňostroj? To včera večer byl větší (u nás ve Věkoších – pozn. autora)". Pokusím se o zamyšlení, proč se tato show dítěti nelíbila.

Před několika lety padlo rozhodnutí o zrušení tradičního silvestrovského půlnočního ohňostroje a o jeho přesunutí na večer na Nový rok, aby z toho taky něco měly i děti. S tím nelze než souhlasit. Zapátrám-li ve velmi nedávné historii (tuším rok 2013), kdy na Velkém náměstí proběhla ohňostrojová show podbarvená líbivými tóny Smetanovy Vltavy, mělo to smysl a myslím, že to bylo nádherné započetí nového roku jak pro malé, tak i pro velké diváky. Plošná spokojenost. Úsměvy. Pohoda. Potlesk po skončení.

Letos? Potlesk i pískot! Proč?

Letošní rok byl ve znamení poměrně nebývalého množství katastrof násilné povahy. Zaplať Bůh ne u nás. Ale – ruku na srdce – všichni se toho alespoň v koutku duše bojíme. Že to jednou přijde i k nám. Že se to nás týká víc, než si umíme představit. Že nevíme dne ani minuty. Že skončila doba všeobecného klidu a míru. A to všechno i přes neustálé ujišťování vládní garnitury, že není čeho se obávat. Prostě to v nás je. A ať chceme nebo nechceme, přenášíme tyto chmury i na naše děti. Je Suise Hebdo! Je Suise Paris!

Jako průměrně všeobecně vzdělaný člověk chápu význam 150. výročí bitvy u Hradce Králové. Je to ale vhodné téma na laserovou show na Nový rok? Je vhodné a takzvaně apetietlich více než 5 minut sledovat vojáky, pochodující za okny staré radnice? Je vhodné více než 5 minut sledovat výjevy z bitevního pole? Děla? Střílení? Padající a mrtvé vojáky? Promiňte, ale pro mne to příjemné ani apetietlich není.

Domnívám se, že by Hradecká kulturní a vzdělávací společnost s.r.o. našla jiné, dle mého názoru příhodnější místní a časové prostory pro osvětu tohoto typu. Pro pořádání seminářů, přednášek, akcí, kterých se třeba i já rád zúčastním. A určitě s sebou vezmu i rodinu. Myslím si, že prostoru je dost i s ohledem na červencové výročí.

Což to příště udělat jinak? Vynechat laserovou show a vrátit se k tomu, co je osvědčené, všem příjemné a co všichni od Novoročního ohňostroje očekávají? Prostě zpátky k ohňostroji? Tak, jak to dělají jiná velká města? U nás, ve světě? Vrátit se k tradicím? Kořenům? Myslím, že by nám to všem jenom prospělo. A zase bychom se mohli na Nový rok v podvečer rozcházet z Velkého náměstí s úsměvem na rtu a s rozzářenými očkami našich nejmenších…

David Burda