Našimi hosty jsou muži, jejichž jména byla v souvislosti s horolezeckým sportem v letošním roce skloňována snad nejčastěji, a sice  Radek Jaroš a Jan Trávníček. Radek Jaroš vystoupil bez použití kyslíkových přístrojů na třináct osmitisícovek z celkových čtrnácti, dvakrát byl oceněn titulem Výstup roku Českého horolezeckého svazu, na svém kontě má skalní i ledovcové vrcholy čtyř kontinentů, je autorem knih Dobývání nebe a Hory shora, byl také vůdcem úspěšné expedice na Cho Oyu, kde společně s mistrem světa v běhu na lyžích Martinem Koukalem stanuli na vrcholu. Společně s ním je tady také Honza Trávníček ty máš kolik těch osmitisícovek?
JT:
Skoro tři.

Jak jste se právě vy dva dali dohromady? Vaším velkým společným úspěchem je výstup na Annapurnu.
RJ: Život dělá různé kotrmelce, tak způsobil, že jsme se potkali my dva.

Annapurna prý nepouští horolezce zpátky. Přesto se o její zdolání lidé neustále pokoušejí. Kdy po návratu z vrcholu opět uvažujete o další cestě?
JT: Já to řeknu na příkladu, když  jsme se vrátili omrzlí zpátky do Káthmandu, přímo z nemocnice jsme hladoví šli do hospody. Já jsem měl ovázané prsty na rukou, Radek na nohou. Seděli tam vedle blondýny a ptaly se, kde jsme byli… To je ten motor.
RJ: Balíme na to baby, to je všechno. Tráva je na blondýny, já jsem na ty tmavší.

Ty ovázané palce, to jsou následky výstupu na Annapurnu?
RJ: Jsem zhruba v polovině léčení, 20. listopadu mám plánovanou další operaci. Nějaké zásahy jsou plánované celkem na sedmi prstech. Letošní rok můžu sportovně a lezecky odškrtnout, protože včera jsem došel největší vzdálenost po návratu z Annapurny,  asi půl kilometru. Pro mne nejdelší výlet letošního léta.

Musím říct, že k horolezcům patří i svérázný humor.
RJ: Je pravda, že mám na sobě teď triko, které dělá jakoby moje nové logo, kde jsou stopy v písku a chybí tam dva prsty. Dal jsem tam raději i datum úmrtí těch dvou prstů.

Plánuješ i další, čtrnáctou osmitisícovku?
RJ: Samozřejmě že plánuji, zbývá K2, ta nejhorší, pro mě.  Já už jsem tam byl čtyřikrát a nevylezl jsem ji, plánuji to na příští rok v létě. Tam je výhoda, že himálajské osmitisícovky se lezou na jaře, duben, květen, a ty osmitisícovky, které jsou v pohoří Karákorán, což je K2, Broad Peak, Gasherbrum l a Gasherbum 2, se lezou zhruba červen, červenec, srpen, takže to mi dává čas na to, abych se dal do pořádku tak, abych to byl schopný absolvovat.