Ano: v Hradci i v Pardubicích stadiony stojí. Stojí tam spíš už jen to, co z nich ještě zbylo. A dokonce se na nich hraje 2. liga a asi by mohla i první, což svědčí spíš o vykutálené české vynalézavosti. V porovnání s fotbalovými arénami v jiných českých městech dnes působí hradecký stadion spíš jako gotický hrad. Je stále dominantou města, s trochou nepohodlí se v něm dá i bydlet, jeho návštěva je romantický zážitek, ale vážně ho brát prostě nelze. A ve srovnání s evropskou úrovní je to troska.

Tak by měl vypadat nový svatostánek hradeckých fotbalistů.
Stavba stadionu se znovu odkládá

Před několika dny se zhroutil poslední pokus hradecké radnice, které stadion patří, rekonstrukci rozběhnout. A snaží se o to nejméně dvacet let. Takže chyb i projektů už se nasekala spousta. Poslední a nejnovější vlastní gól si politici dali tím, že nejpodstatnější položkou jimi zadaného záměru byla nerealisticky nízká cena stavby.

Radnice říká: chceme stadion, ale… A to ALE má stále větší váhu než to CHCEME. Dávno už nejde o fotbal. Dnes se hraje o prestiž: Hradec má mít místo pro setkávání příznivců nejmasovějšího českého sportu v jeho špičkové podobě na evropské úrovni. Má to být stavba, která bude vzorem pro ostatní města. Na penězích samozřejmě záleží. Ale jeho cena nemůže být první ani druhá nejdůležitější položka. Nový hradecký fotbalový stadion musí sloužit daleko déle než ten dosluhující a Hradec na něm nejen proto už prostě šetřit nemůže. Ostuda stejně jako dobré jméno mají totiž nevyčíslitelnou hodnotu.

Imrich Dioszegi.
KOMENTÁŘ: Odchodem Hip hop kempu hradecká kultura neuvadne