„Otázkou zůstává, jestli tímto opatřením dosáhne cíle a zda je to opravdu všechno, co proti hazardu může udělat," uvádí Kubáň.

„Je hezké vidět, že i v Hradci Králové není představitelům města otázka hazardu cizí. Nemyslím si ovšem, že stávající opatření jsou dostatečná," říká v reakci na novou městskou vyhlášku o omezení reklamy na podniky, provozující hazardní hry, regionální manažer „Véček", Kamil Kubáň.

„Jestliže chce radnice tímto opatřením dosáhnout toho, jak sama říká, aby herny nenavštěvovali mladí a nezletilí, měla by spíš zvýšit frekvenci kontrol takovýchto zařízení, při nichž se zaměří na to, zda se v herně nacházejí nezletilí, než zakazovat reklamu. Nedělejme si iluze, že mladí lidé nevědí, kde se ve městě herny nacházejí. Pokud mají v úmyslu takové zařízení navštívit, nepotřebují vidět velkými písmeny napsáno HERNA, aby ho nalezli. Na druhou stranu jakékoliv omezení hazardu, tedy i reklamy na něj, je prospěšné a jsem za něj rád," reaguje Kamil Kubáň na novou vyhlášku královéhradecké radnice, kterou schválilo zastupitelstvo města.

Věci veřejné na parlamentní úrovni s hazardem dlouhodobě bojují. Radikální omezení hazardu se snažily prosadit i do loterijního zákona. Jejich návrh však sněmovna neschválila.

Situace se ještě zhoršila po přijetí takzvané Farského novely loterijního zákona, pro kterou Věci veřejné jako jediné v koalici nezvedly ruku.

„Ta totiž přinesla průlomové miliardové úlevy pro hazard a na straně druhé ztížila obcím motivaci s hazardem účinně bojovat, neboť jim díky této úpravě přímo putuje 80 procent výnosů z hazardu," říká královéhradecký poslanec za VV, Jiří Štětina.

Dodává, že obce se pak nemají k vydávání takových vyhlášek, kterými by hazard ze svého katastru ze zákona mohly zcela vykázat.

Důkazem toho je aktuální vyhláška Hradce Králové. Podle ní musí provozovatelé hazardu odstranit nápisy a světelné reklamy, upozorňující na hernu, ze svých provozoven. Měly by tak zmizet světelné nápisy, lákající na výši jackpotu, a podobně. Vyhláška by měla začít platit během několika dní a majitelé heren mají tři měsíce na to, aby se jí přizpůsobili. V platnosti zůstává i dřívější vyhláška, podle níž se nesmí herna nacházet v blízkosti škol a církevních budov.