A protože ta verze o konci světa je mediálně asi nejzajímavější, hemží se to v nich nejrůznějšími verzemi, jak se to asi stane a jestli se třeba nevyplatí vzít si úvěr jako hrom a pořádně si užít.

Jeden Číňan zase třeba vyrábí obrovské koule, ve kterých 14 dní podle něj přežije 14 lidí. Už jich vyrobil sedm, ale objednat si ji už asi nestihnete. Ostatně zkáza modré planety už léta inspiruje i světové režiséry. No nevím, je mi sympatičtější postoj Hradečáků, kteří prostě vyrazí pařit, né že bude konec světa, ale protože bude pátek… No a kdyby to přece jen Mayům vyšlo, tak se aspoň pořádně pobaví.

Spíš se ale na nás novináře zlobím kvůli mé dceři. Je jí deset a ze zpráv o konci světa je už mírně nervózní. Ještě zkrátka moc neumí třídit mediální marast, co se na nás odevšud valí a „zaručené" zprávy ji prostě děsí. A mě stojí mnoho sil ji uklidnit. Síla médií je prostě velká a my se musíme naučit vysílané informace třídit, ověřovat a vybírat si jen ty, co nám k něčemu jsou. Mediální výchovu bych klidně zařadila do školních osnov. Zprávy o konci světa se objevují poměrně často a já doufám, že se ještě dlouho objevovat budou. Jen bez hromadných sebevražd, které s sebou zvěsti o zkáze světa většinou nesou, bychom se klidně mohli obejít.