Zelené kadibudky jsou jeho nedílnou součástí, stejně jako přepalovaný tuk a bublinkové limo. Ale Halloween, to jsou hlavně masky a převleky všeho druhu. Desetitisíce lidí v jeden den a na jednom místě přešlapují s bublinkovým limem od stánků s přepalovaným tukem ke kadibudkám a zase zpátky. Letos jsem takhle viděl Elvise Presleyho, jak v řadě u stánku s párky mrštně házel svými boky a do toho rozvlnil i svoji kytaru. Za svůj výkon dostal párek s hořčicí za tři babky, s nímž se kvapně odkolébal ze světel reflektorů stánku s občerstvením, aby se připojil k sobě rovným. Na Halloween totiž ožívají nejenom hudební legendy, ale také další populární osobnosti. Nicméně strašidla, zombíci, upíři a čarodějnice patří k nejvíce frekventovaným potvorám, jež vlastně symbolizují Halloween jako takový.

Na Halloween se maskují také děti, které koledují u sousedů sladkosti stylem „trick or treat", což se dá volně přeložit jako „buď mi dáš čokoládu, nebo ti rozbiju vokno!"

Když se nad tím zamyslím, tak asi největším a dokonce celoročním koledníkem je sám americký prezident. I toho bylo možno spatřit v Salemu, respektive jeho dvojníka v masce a mnoho dalších prezidentů-koledníků bylo také přítomno.

Některé masky to v Salemu nemají jednoduché, neboť se stanou obětí masek jiných. Například maska banánu se musí mít neustále na pozoru před opicemi. A stejně tak krotitelé duchů nenechají na pokoji stvoření nevábného vzezření. Na pořádek dohlížejí strážci zákona a někdy je těžké rozeznat, kteří jsou praví a kteří jen v maskách.

Celé pandemonium skončilo u zelených kadibudek, kde si dveře podávali banány s opicí, upíři i strážci zákona. Místo, kde si sundávají masku i prezidenti. A to je co říct!

Filip Šorf, Choltice, t. č. Massachusetts, USA