Obchody se stávají teritoriem fyzicky zdatných jedinců a nákupní vozíky slouží jako obrněné transportéry. Krocan je nezbytností na svátečním stole každé americké rodiny. Dle staré tradice tím lidé vzdávali svůj dík hojnosti a dobré úrodě, ale ve skutečnosti by první usedlíci v Novém světě nepřežili bez pomoci původních obyvatel Ameriky. Těm se nakonec novousedlíci z Evropy odvděčili tím, že většinu vyhladili a zbytek zavřeli do rezervací.

Dnes lidé vzdávají dík zejména materiální hojnosti, které většina z nich propadla jako droze, za kterou utrácejí peníze, které nemají.

V současnosti více než 40 milionů Američanů využívá k nákupu v obchodech potravinových lístků. Samozřejmě ne všichni je opravdu potřebují, ale tak to je s většinou státních programů. Vidina lehce nabytého standardu mění ekonomicky aktivní jedince v parazity systému, který pak vypadá jako ty obšancované vlaky v Indii, že ani mašinfíra nevidí, kam vlastně jede. Podobné je to se sociálním státem. Amerika se za poslední roky změnila ve společnost, kde lidé žijí v domnění, že stopalcové televizory a plná lednička aluminiových plechovek a plastů je životním standardem. Stejně jako vlastnění telefonu od firmy Apple. Celý tento systém je časovanou bombou, zvláště díky nekompetentnosti současných aparátčíků, kteří podkopávají pilíře zdravé ekonomické prosperity na úkor utopických a dávno přežitých kolektivních ideologií.

Dnešní Američané se mohou brzy ocitnout v podmínkách podobným těm v rezervacích, a budou to zase původní obyvatelé z řad hrdých Komančů a Apačů, kteří naučí zlomené „Yankees" životu obyčejných lidských bytostí. Nedobrovolné odevzdání díků materiální hojnosti třeba přinese dlouho očekávanou epochu hojnosti zdravého rozumu.

Filip Šorf, Choltice, t. č. Massachusetts, USA