Michaela Hartigová, basketbalistka Hradce:
Nikdy jsem se podobné vojenské akci, jaké se dělají například na památníku bitvy na Chlumu, osobně neúčastnila, takže bohužel nemohu posoudit . Ale  podle toho, co se člověk dočte v novinách, či na internetových portálech, tak soudím, že to musí být naživo krásný zážitek! Rozhodně budu ráda , když se mi nějaké podobné akce podaří zúčastnit.

Pavel Svoboda, ředitel speciálních škol:
Akce, které jsou spojené s historií mám moc rád. A pokud to je i s vojančením, tak ještě více. Ale to snad každý chlap, ne? Přestože nemusí být nikterak militantní, tak tohle zkrátka k mužům patří. Vždy v minulosti byli bojovníci a lovci, tak nám z toho v genetické výbavě asi něco zůstalo. Ale jak se tak koukám po okolí, tak někteří si spíš uloví jen rýmu.

Jiří Vlček, exšéf okresního úřadu:
Nemohu začít jinak, než vzpomínkou na 125. výročí bitvy na Chlumu v roce 1991, na kterém jsem se jako představitel okresu organizačně podílel. Na celkové atmosféře byla  patrná tehdejší radost ze  znovunabytí svobody i nadšení těch, kteří tuto pietní vzpomínku v tehdejších dobových uniformách jako aktéři a bez nároku na odměnu připravovali. Nejsem přítelem „davových" akcí a budu rád, když i ta letošní vzpomínka a zejména to příští 150ti leté výročí bitvy se odehraje v podobném duchu  za minimálních nákladů a nestane se komerční záležitostí.

Tomáš Vymetálek, architekt:
Rozhodně mám radši historické vojenské akce připomínající významné momenty historie než dnešní vojenské přehlídky ve stylu demonstrace síly. Naposledy jsem se byl podívat na rekonstrukci bitvy o most železňák v hradeckých Malšovicích. Dokonce se to líbilo i mým dcerám, hlavně vojenská auta a motorky. Na Památníku bitvy 1866 na Chlumu jsem byl už několikrát, často také jezdíme do pevnosti Dobrošov. Je třeba si ty dějiny občas připomenout.