„Špindlerův Mlýn a další lyžařská střediska, to jsou místa, odkud máme za poslední dva měsíce obrovský počet pacientů,“ říká lékařský ředitel Nemocnice Vrchlabí Michal Mrázek a tuší, že situace ještě nakyne. „Začínají jarní prázdniny v České republice a Německu, proto očekáváme ještě další nárůst a větší počet pacientů než v prosinci a lednu.“

Významného pomocníka pro bezprostřední ošetření představuje nově otevřená traumatologicko-chirurgická ambulance Medical Point, umístěná přímo na dojezdu černé sjezdovky ve skiareálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. V provozu je od 9. prosince a za tu dobu tam lékaři z vrchlabské nemocnice stihli ošetřit 134 pacientů. Převažují Češi, jichž bylo 95, cizinců 39. „K nejčastějším úrazům patří zranění ramen, předloktí, kolen, kotníků nebo bérce. V poslední době přibývá otřesů mozku. Ošetřujeme bolesti břicha i tržné rány. Lyžaři si zranění způsobí sami, když spadnou na sjezdovce, nebo k nim dojde při srážkách,“ vysvětluje Michal Mrázek, který rovněž absolvuje lékařské služby v Medical Pointu, detašovaném pracovišti Nemocnice Vrchlabí. „Pacienti oceňují, že mají na místě dobrý servis. Zhruba čtyřicet procent zraněných musí ještě následně do nemocnice, šedesát procent už zůstává po ošetření na místě,“ dodává.

Penta Hospitals, majitel Nemocnice Vrchlabí, investuje do moderních zdravotnických přístrojů. Jeden z nich má na nové kardiologické ambulanci a slouží pacientům s bolestí na hrudi, dušností a dalšími kardiologickými potížemi.
Nemocnice zažehnala personální krizi, nakoupila špičkové přístroje

Medical Point, novinka na českých sjezdovkách, má otevřeno každý den od 8.30 do 16.30 hodin. Je smluvním partnerem zdravotnických pojišťoven a akceptuje jak cestovní, tak evropské pojištění. Pacienti proto za ošetření nic neplatí. Za velmi důležitou označují lékaři spolupráci s Horskou službou.