"Celkem jsme včera zasahovali u 33 událostí, z toho u 10 dopravních nehod. Většina nehod se přitom stala v odpoledních hodinách, jakoby se vysoké teploty podepsaly na pozornosti účastníků silničního provozu. Dávejte na sebe pozor, nepodceňujte velké horko ani únavu, dodržujte pitný režim a užívejte si léto ve zdraví," uvedla mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

K tomu se přidali i policisté. "Za posledních 24 hodin evidujeme v celém kraji hned šest nehod, při kterých se zranili cyklisté a motorkáři. Ve třech případech se zranili motorkáři, v dalších třech případech pak cyklisté. Při těchto nehodách hrála u motorkářů hlavní roli převážně rychlost, kvůli které nebyli schopni včas zareagovat. U cyklistů pak bylo hlavním důvodem nedání jim přednosti. Všichni tito účastníci nehod byli muži. U těch, u kterých bylo možné provést dechovou zkoušku s ohledem na zdravotní stav, naštěstí nehrál roli alkohol. Dva cyklisté ze tří však bohužel neměli nasazenou helmu, která by mohla zmírnit případně následky," uvedla krajská policejní mluvčí Lucie Konečná.

V Červeném Kostelci v ulici Školní v půl sedmé večer havaroval do dopravního značení a betonové zdi motocyklista, hasiči mu poskytli první předlékařskou pomoc a dále si jej převzala zdravotnická záchranná služba. Na místě zasahoval i vrtulník letecké záchranné služby. Následky dopravní nehody odstranili profesionální hasiči z Náchoda a JSDH Červený Kostelec.

O půl hodiny dříve došlo v Dřevěnici na státovce I/16 k dopravní nehodě čtyř osobních vozidel. Zasahovali zde profesionální hasiči ze stanic Jičín a Nová Paka. Zdravotnická záchranná služba si převzala do své péče celkem tři osoby, ty byly následně transportovány do nemocnice. Komunikace byla zpočátku vlivem následků nehody neprůjezdná. Jednotky zajistily havarované vozy a zasypaly únik provozních kapalin. Nejprve byl provoz obnoven kyvadlově, po policejním došetření a naložení vozů na odtah se hasiči postarali o úklid vozovky. Poslední jednotka se na základnu vrátila před 22. hodinou. 

Smutná zpráva. Řidič, který se v úterý srazil v Březhradu s vlakem, zemřel
Smutná zpráva. Řidič, který se v úterý srazil v Březhradu s vlakem, zemřel

Nehoda v ChotěvicíchNehoda v ChotěvicíchZdroj: HZS KHKK dopravní nehodě kamionu, který po 16. hodině havaroval taktéž na silnici č. I/16 u Chotěvic, vyjížděli postupně profesionální hasiči z Trutnova, JSDH Hostinné a také profesionální jednotka z Hradce Králové. Kamion měl sjet na krajnici, kde následně havaroval do svodidel, na kterých zůstal zaklíněn. Řidiči poskytli hasiči první předlékařskou pomoc. Vozidlo jednotky zkontrolovaly, zda z něj nehrozí únik provozních kapalin. Komunikace byla zpočátku zásahu průjezdná, vyproštění vozidla si vyžádalo následná omezení. Na uvolnění automobilu ze svodidel povolal velitel zásahu vyprošťovací automobil z centrální stanice Hradec Králové, s jeho pomocí se podařilo vrátit vůz zpět na komunikaci. Zásah jednotky ukončily kolem 19. hodiny. "Vyprosštění auta bylo technicky náročné," popznamenala Götzová.

Na silnici I/14 v Bílém Újezdu po druhé hodině odpoledne havarovala dvě osobní vozidla, komunikace zůstala kyvadlově průjezdná. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky, JSDH Solnice a HZSP ŠKODA Kvasiny. Jednotky místo nehody zabezpečily a postaraly se o odstranění následků. Jednu zraněnou osobu si převzala do péče ZZS. Dopravu řídily hlídky městské a státní policie. 

Dopravní nehoda osobního auta, dodávky a nákladního vozidla, silnice č. 33, Smiřice, Trotina.
Těžké nehody v okolí Hradce. Do akce musel dvakrát záchranářský vrtulník

Ve 14:45 u dopravní nehody osobního automobilu a kola v Jetřichově zasahovali profesionální hasiči z Broumova a JSDH Meziměstí. Zraněný cyklista byl v péči zdravotnických záchranářů, do nemocnice ho transportoval vrtulník letecké záchranné služby. Jednotky zajistily místo události a byly nápomocny policistům při vyšetřování dopravní nehody. 

Na silnici I/32 v Jičíněvsi zasahovala v půl páté odpoledne profesionální jednotka z Jičína a JSDH Kopidlno u dopravní nehody osobního automobilu a motocyklu, a to v místní části Bartoušov. Při nehodě byl jeden člověk zraněn, na místě jej vyzvedl vrtulník letecké záchranné služby. Hasiči zajistili místo nehody, vozidla byla odstraněna na odstavnou plochu a místo zásahu bylo předáno policistům. 

"V několika případech jsme včera odstraňovali následky dopravní nehody s účastí motocyklů, a to u obce Jičíněves, části Bartoušov, v Červeném Kostelci, Pilníkově a Dvoře Králové nad Labem. Ke srážce osobního vozidla a cyklisty vyjížděli hasiči na silnici č. 302 k Jetřichovu," dodala mluvčí hasičů.