„Z vozidel unikaly pohonné hmoty, hasiči proto zabezpečili vozidla proti požáru a látky vyteklé na komunikaci zasypali sorbentem a uklidili. Událost se obešla bez zranění," uvedla Alena Kuthanová z HZS Královéhradeckého kraje.

Odpoledne zase hradečtí hasiči otvírali bytu v obci Pohřebačka. Uvnitř byl zraněný člověk, kterého hasiči předali do péče zdravotnické záchranné služby.

Důmyslný plán pašerákům cigaret nevyšel

Královéhradecko - Více než 11 tisíc kusů cigaret objevili celníci a náchodští strážníci u tří Ukrajinců v Náchodě. Muži převáželi cigarety přes hranice ukryté v taškách a připevněné pod oděvem na těle. „Únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř 37 tisíc korun," sdělila mluvčí celníků Martina Kolinská.

Cizinci vypověděli, že z Polska cestovali různými autobusy, ale nad ránem před vstupem do Česka na hranicích vystoupili, protože věděli, že celníci autobusy důkladně kontrolují. Najali si tedy polský taxík, který je i s cigaretami  převezl do Čech ve chvíli, kdy celníci kontrolovali autobus, takže byla malá pravděpodobnost, že by taxík zastavili. Z Náchoda muži chtěli pokračovat opět autobusem. Dva z nich si však všimli hlídky strážníků a odhodili tašky s cigaretami do křoví. Strážníci cigarety objevili, přivolali celníky a na nedaleké benzínce objevili i třetího Ukrajince.

Podle Martiny Kolinské hradečtí celníci letos objevili nezdaněné tabákové výrobky už ve  24 případech. Únik na spotřební dani by činil více než 2,5 milionů korun.

Exotické škrtiče pohodil v lese

Hradec Králové - V turisticky frekventovaných městských lesích u Hradce Králové někdo v minulých dnech odhodil dva asi dvoumetrové exotické hady, a to krajtu kobercovou a hroznýšovce.  Člověku tyto druhy ale nejsou nebezpečné. Oba hadi, kteří patří mezi škrtiče, zřejmě krátce na to v chladu uhynuli.

„Jeden z návštěvníků lesa mě upozornil na uhynulého velkého hada, kterého spatřil nedaleko Bělečského rybníka. Kousek dál jsme objevili ještě druhého plaza. Podle polohy těla se zdá, aspoň u jednoho z hadů, že se plazil, takže je zde někdo odložil pravděpodobně živé," uvedl lesník Miroslav Štěpánek. Krajta měřila přibližně dva metry a hroznýšovec zhruba 1,8 metru.