Důkazem toho je i naše krajské město. V průměru až jednoho opilce denně musejí odvézt královéhradečtí strážníci městské policie na záchytku. Počet každoročně stoupá zhruba o třetinu. A jaká je hlavní příčina? Většinou dostupný a levný alkohol a pak také selhání sebekontroly. Práce lidí, kteří mají na starosti opilce není vůbec jednoduchá. Strážníci se potýkají s nebezpečím infekce, agrese a také znečištěním.

Znečištěná auta
Záchytná stanice v Hradci Králové má k dispozici speciální sanitní vůz, který slouží k převozům opilců na záchytku. „Celkově disponuje městská policie patnácti vozy, ale k převozům na záchytku používáme sanitní vozy, které jsou pro tento účel speciálně přizpůsobeny. Musíme počítat s tím, že opilec vůz po cestě znečistí," sdělil ředitel Miroslav Hloušek.

Lidé, kteří své problémy začnou řešit s láhví v ruce je čím dál více. Opilí lidé jsou navíc agresivní. „Opilec velice často vyhrožuje, je agresivní a strážnici ho musejí po cestě na záchytnou stanici zpacifikovat," popisuje nelehkou situaci strážníků ředitel.

A jaké období je pro strážníky nejnáročnější? Logicky se nabízí Silvestr a vánoční svátky. Pravda je ale jiná. „Nejvíce výjezdů k lidem pod vlivem alkoholu a omamných látek eviduje městská policie každoročně 19. března na svátek Josefa," konstatoval Miroslav Hloušek.

Strážníci se musejí také řídit bezpečnostními a hygienickými pravidly. „Kromě jednorázových rukavic používáme teď v zimním období deky, aby transportované osoby neprochladly," vysvětlil velitel strážníků Jan Mrázek.

I samotní strážníci se mnohdy ocitají v nebezpečí. Při příjezdu k osobě, kolikrát ani netuší, jakými chorobami je osoba nakažená a jak je tedy potřeba s ní zacházet. Opatrnost a dodržování všech pravidel je pro ně velice důležitá.   (lh)