Riskantní jízda, navíc bez helmy, se nevyplatila pětačtyřicetiletému lyžaři. Ve spodní části Černohorské sjezdovky v lokalitě Pastička narazil v plné rychlosti obličejem do stromu a zemřel.

„Náraz byl tak silný, že došlo k masivnímu poranění v obličeji a na hlavě,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Ke sjezdovce v Janských Lázních přiletěl i vrtulník Letecké záchranné služby, jehož lékař však mohl už jen konstatovat smrt.

Svědkem nehody byl lyžařův desetiletý syn, kterého se musel ujmout policejní psycholog. Okolnosti tragické nehody šetří policisté. „Byla nařízena zdravotní pitva mrtvého. Lyžaři údajně před nehodou vypnula lyže,“ řekla mluvčí policie Šárka Pižlová.

Neúspěšné oživování lyžaře na sjezdovce.
Smrt na krkonošské sjezdovce. Ve Velké Úpě po nárazu do sloupu zahynul lyžař

Náčelník krkonošské Horské služby upozornil, že případ je alarmujícím potvrzením nutnosti používat na sjezdovkách helmy.

„Jak se v tomto případě ukázalo, bez přilby a zároveň při riskantní a rychlé jízdě může dojít i k fatálnímu poranění,“ připomněl Pavel Jirsa.

V průběhu března to je už druhé smrtelné zranění lyžaře na krkonošských sjezdovkách. V neděli 4. března zahynul šestačtyřicetiletý lyžař na Portáškách ve Velké Úpě. Na sjezdovce upadl, narazil do sloupu a navzdory okamžité první pomoci ostatních lyžařů, kteří provedli nepřímou srdeční masáž, a následné péči záchranářů zemřel. U muže zjistili náhlou zástavu oběhu. Při lyžování měl helmu.
Horská služba ČR v minulých dvou sezonách zaznamenala zvýšený počet zásahů. V Krkonoších tuto zimu zasahovala už u 2658 případů, což je zhruba o pětinu více než v roce 2016. „Předcházet úrazům na sjezdovkách lze větší ohleduplností k ostatním lyžařům a nepřeceňováním vlastních sil,“ poznamenal Pavel Jirsa.

Pozor si mají dávat také lyžaři, kteří vyrážejí do zahraničí. „Lidé se tam mohou setkat s tzv. ošetřovacími paradoxy. Loni ve Švýcarsku bylo u našich klientů ošetření lehkých zranění v průměru nákladnější než ošetření zlomenin či kloubů. Ošetření lehkého poranění vyšlo v průměru na 17 362 Kč, u zlomenin na 13 640 Kč. Lehčí úrazy se totiž častěji léčí v soukromých zařízeních,“ komentoval nevyzpytatelnost nákladů na ošetření v zahraničí Matej Engler z evropské asistenční služby Europ Assistance.(

K vážné nehodě došlo i v pondělí, kdy turistka podle hlášení sklouzla při chůzi mimo značené trasy po prudkém zledovatělém svahu z Masarykovy cesty. „Svah je zde velmi prudký a paní po cca 80 metrech zastavila nárazem do stromku. Kdyby se jí zastavit nepodařilo, mohl být vzhledem k situaci na místě pád dlouhý několik set metrů,“ popsal okolnosti nehody Jiří Brožek, zasahující člen Horské služby Krkonoše. Záchranáři požádali i v tomto případě o pomoc vrtulník LZS.

„Nárazem o strom se paní zranila na hlavě, ztratila vědomí, následně byla silně dezorientovaná a cítila bolesti i v kyčli a v oblasti bederní páteře. Chtěli jsme vzhledem k terénu a ke zranění paní vytáhnout v podvěsu pod vrtulníkem, ale kvůli špatnému počasí jsme byli nuceni zvolit velmi náročný transport terénem za pomocí kanadských saní, stoupacích želez a lanové techniky,“ uvedl Jiří Brožek. Ženu si poté převzala posádka vrtulníku a sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby u Jilemnické boudy v Horních Mísečkách. Sanitka jí poté transportovala do nemocnice.