O něco méně nehod, ale zejména téměř o polovinu méně obětí. Taková je bilance prvních deseti měsíců na silnicích v hradeckém kraji v porovnání s rokem 2019. Právě loňský rok se zapsal do kronik regionu černým písmem. Při nehodách zemřelo 48 lidí, z toho 41 od ledna do října. Ačkoliv počet obětí dopravních nehod v Česku dlouhodobě klesá, na Královéhradecku loni zemřelo nejvíce lidí za posledních osm let.

Letos se tragická bilance naštěstí neopakuje a kraj patří mezi ty bezpečnější regiony. Zda ale půjde o setrvalý trend nebo náhodu způsobenou nižší mobilitou lidí v souvislosti s pandemií koronaviru, nelze přesně určit.

Okresní soud v Pardubicích projednával 22. ledna uvalení vazby na advokáta Iva Halu a podnikatele Petra Sisáka (na snímku). V případu kolem společnosti Via Chem Group je obviněno 14 lidí kvůli údajnému manipulování insolvencí, ve vazbě zatím skončili čtyř
Za intriky v insolvenčních řízeních obvinili policisté 21 lidí

Za deset měsíců zemřelo na silnicích 23 lidí. Pokles oproti loňsku je tak na Královéhradecku vůbec největší ze všech krajů. Celkově přitom nehod ubylo jen nepatrně. Za prvních deset měsíců se v kraji stalo 4083 nehod. I přes menší mobilitu spojenou s pandemií je to jen o dvě stovky méně než loni. Pozitivně nevyznívá ani pohled na nehody pod vlivem alkoholu. Těch oproti loňsku v kraji dokonce nepatrně přibylo. Obecně ale nehody nebyly ale tak tragické.

Tou nejhorší se v prvních deseti měsících roku 2020 stala ta u Černožic na Hradecku. Koncem května tam při střetu dvou osobních aut zemřeli tři lidé. Podle policie nehodu zavinil mladík, který sám nehodu nepřežil. Ve svém BMW vjel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím vozem. V něm zahynuli rodiče malé dívky, která skončila s těžkým zraněním v nemocnici. Jak ukázalo policejní vyšetřování, ani jedna ze třech obětí nebyla připoutaná.

Více než jednu oběť si vyžádaly ještě dvě další nehody. Jedna se stala v červnu v Libuni na Jičínsku. Řidič i jeho spolujezdkyně z osobního auta zemřeli po čelním nárazu do protijedoucí dodávky. Dva lidé zemřeli také v červenci na nechráněném železničním přejezdu v Borohrádku na Rychnovsku.

Pokračující stavba dálnice D11 v úseku Hradec Králové - Jaroměř
OBRAZEM: Dálnice D11 postupuje z Hradce mílovými kroky

Podle policistů nejrizikovější období v roce ale teprve začíná. V zimě se pravidelně stává velké množství nehod. „V zimě je potřeba dávat pozor víc než kdy jindy. Podmínky na silnici se mohou velmi rychle změnit. Řidiči by tomu měli přizpůsobit styl jízdy i typ pneumatik,“ připomněla mluvčí krajských policistů Lucie Konečná.