V sedm hodin se na záchranáře obrátili dva turisté s žádostí o pomoc v terénu. „Sdělili, že při sestupování od Luční boudy k boudě U bílého Labe došlo k vyčerpání mladé dívky. Terén je zde náročný, takže už nebyla schopná dále pokračovat v túře a její přítel by sám transport zcela jistě nezvládl,“ uvedl k okolnostem večerní akce zasahující člen Horské služby Krkonoše Tomáš Novák.

Díky odeslání polohy z aplikace Záchranka měli záchranáři z Pece pod Sněžkou přesnou polohu dvojice. „Vzhledem k tomu, že šlo o lokalitu, která je pro terénní automobil nepřístupná a z velké části stále ještě pokryta sněhem, vyrazili jsme na terénní čtyřkolce s pásy. Dojeli jsme tak na hřeben Luční hory a dál museli pokračovat sjezdem na skialpinistických lyžích s veškerým potřebným vybavením pro provedení zásahu,“ popsal nelehkou cestu k uvízlým turistům Tomáš Novák s tím, že na pomoc vyrazila také skupina HS ze Špindlerova Mlýna.

Po nalezení a zajištění tepelného komfortu byla mladá žena uložena do svozného prostředku Akia člunu a transportována směrem do Špindlerova Mlýna. „Transport komplikoval stav sněhové pokrývky. Vzhledem k jarnímu počasí už místy sníh nebyl a záchranáři museli několikrát sundat lyže a ženu ve svozném prostředku přenášet přes suťová pole stovky metrů. Ve 21.30 byla pak vyčerpaná dívka předána do péče kamarádům,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše..

Rychlý průjezd zatáčkou, smyk, srážka se sanitkou a náraz do stromu.
Rychlý průjezd zatáčkou, smyk, srážka se sanitkou a náraz do stromu