„Koncentrace čpavku ve vzduchu nebyla vysoká, hlavní přívod amoniaku jsme uzavřeli. Prostor se nyní spontánně odvětrává," řekl mluvčí hasičů Ondřej Sezima.

Hasiči změřili toximetrem zvýšenou koncentraci čpavku, která šla nahoru, i když se pustili do odvětrávání stadionu. Proto se rozhodli pro evakuaci lidí z ledové plochy, hotelu i kanceláří.

Pět lidí se nadýchalo více, hasiči je proto ošetřili na místě. Celkem se u stadionu objevily tři vozy záchranářů ale naštěstí nikoho nemusely odvézt do nemocnice.

„Stačilo ošetření na místě," vysvětlil mluvčí záchranné služby Ivo Novák.

„Jakmile byla zajištěna evakuace osob, dva hasiči se oblékly do ochranných protichemických obleků s dýchacím přístrojem uvnitř a provedli uzavření hlavního přívodu čpavku do objektu," řekl Sezima.

Tím akce vlastně skončila. „Ráno jsem si ničeho nevšiml," popsal pracovník marketingu Petr Sasín chvíli, kdy přišel do práce.

„Nikoho to neohrozilo," dodal generální manažer hokejového klubu Aleš Kmoníček. „Bylo nám řečeno, že se to při instalaci nových zařízení stává," doplnil.

Týmy zatím stejně trénují v malé hale, led ve velké bude připraven až za pár dnů.

Zatím je v hlavní budově dokončována rekonstrukce ledové plochy, která tak bude splňovat požadavky české nejvyšší soutěže.

Čpavek v leduProč se vlastně čpavek využívá v chladících zařízeních na zimních stadionech? Enycyklopedie wikipedia to vysvětluje: Termodynamické vlastnosti ho učinily jedním z chladiv běžně používaných před objevem freonů. Bezvodý amoniak se široce používá například na zimních stadionech díky vysoké účinnosti a nízké ceně.