Ve Starém Bydžově měla tragický dopad nehoda auta, které narazilo do mostku. 
U Jaroměře se bouračka stala na železničním přejezdu. V prvním případě přišel o život třiaosmdesátiletý senior, ve druhém zemřeli dva lidé.

Jaroměř

Byla neděle půl deváté ráno, když železniční trať 
z Jaroměře na Českou Skalici chtělo přejet osobní auto. Na přejezdu přitom podle vyšetřovatelů blikalo červené světlo. Tedy jasná výstraha pro řidiče…

Na místo se proto hodně svižně blížil vlak, podle policie jel v tuto chvíli rychlostí sedmdesát pět kilometrů v hodině. Řidič přesto vjel na přejezd.

Nastala srážka, po níž dva lidé zemřeli. Vlak táhl vůz po kolejích dvě stě metrů. „V autě cestovali dva lidé, kteří utrpěli zranění neslučitelná se životem, na místě zemřeli," řekl agentuře ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Provoz byl po tragédii přerušen na pět hodin, znovu se na trati jezdilo po jedné hodině odpolední.

Zajímavostí – i když velmi nepříjemnou – je, že se během nedělního dopoledne staly v Česku hned tři nehody s účastí vlaku a auta. Jen ta u Jaroměře však měla fatální následky.

Starý Bydžov

I technická závada může stát za ragickou nehodou, jež se udála v sobotu před druhou hodinou odpolední ve Starém Bydžově na Královéhradecku.

„Řidička vozidla značky Škoda Fabia nezvládla řízení, sjela do příkopu a následně narazila do betonového mostku u cesty. Spolu s ní cestoval na zadní sedačce starší muž," řekl Ondřej Sezima, mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje.

Spolu s řidičkou jel v autě také třiaosmdesátiletý muž, který seděl vzadu. Ten, ač jej hasiči vyprostili, nepřežil svá zranění. „Jinak spíše méně závažnou nehodu bohužel ovlivnil fakt nárazu do betonového mostku. Muž tak utrpěl zranění, kterým nedlouho po vyproštění i přes maximální snahu všech přítomných záchranářů podlehl," upozornil Sezima.

Řidička při nehodě utrpěla šok a byla převezena do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde se také podrobila odběru krve pro zjištění, zda nebyla při nehodě pod vlivem alkoholu.

Lékaři budou zkoumat také příčiny seniorova úmrtí. „Na to, zda na jeho smrti měly podíl následky dopravní nehody, či jeho aktuální zdravotní stav, zodpoví vyšetřovatelům až nařízená soudní pitva," prozradila tisková mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková.

Její kolegové rovněž kvůli vyšetřování vzali do své péře havarované auto.

Na přejezdech už letos zahynulo 21 lidí - nárůst je 133 %
Jak hovoří statistická čísla? Kolik letos zemřelo na přejezdech lidí? Podle České drážní inspekce se za prvních šest měsíců 
v celé České republice stalo celkem 82 kolizí aut s vlakem, což je o čtyři více než za stejné období loňského roku. Nejčastěji to byly nehody na železničních přejezdech zabezpečených světelnou signalizací bez závor, a to celkem v 33 případech. Celkově při střetnutích na železničních přejezdech v letošním roce zahynulo 21 lidí, o 133 procent více oproti roku 2015, kdy bylo v prvním pololetí devět usmrcených. Naproti tomu se výrazně snížil počet zraněných 
při těchto nehodách, letos jich bylo 31, což představuje pokles o téměř 52 procent.