Jednou z možných příčin toho, že třiašedesátiletý řidič fabie vjel na chodník a posléze i na trávník, kde si chlapci hráli, by údajně mohla být jeho náhlá zdravotní indispozice.

Právě touto variantou se  včera zabývali vyšetřovatelé. „Žádné nové okolnosti v případu nevyvstaly. Řidič se podrobil lékařským vyšetřením," uvedla jičínská policejní mluvčí Hana Klečalová. Na výsledky policie zatím čeká.

Objasnit okolnosti nehody má také zhodnocení technického stavu automobilu. „Expertíza technického stavu vozu by měla ukázat, zda auto v době havárie nemělo technickou závadu," uvedla Klečalová. Podle mluvčí by vyšetřování nehody mohlo trvat až měsíce.

Policisté pokračují také ve výsleších svědků nehody. Dosud nebyl v případu smrti dvou chlapců nikdo obviněn.

Řidič se na epilepsii jen vymlouval

Tragédie se nápadně podobá nešťastné události, která se stala v listopadu 2011 v královéhradecké Habrmanově ulici. Na přechodu pro chodce tam auto porazilo dva malé chlapce. Bratři i přes pomoc lékařů svůj boj o život prohráli.

Za volantem vozu, který se stal dětem osudným, seděl tehdy čtyřicetiletý Jaroslav Novák. Královéhradecké soudy muže následně poslaly na osm let do vězení, v polovině letošního dubna verdikt potvrdil i Nejvyšší soud.

Novák od začátku líčení tvrdil, že si z havárie nic nepamatuje. „Měl jsem epileptický záchvat," říkal muž. Podle znalců se ale tento zdravotní problém neprokázal. Muž by prý nebyl schopen manipulovat s pedály ani řadicí pákou.

Případů, ve kterých hraje roli dítě, není rozhodně jako šafránu.

Chlapec zemřel pod koly nakladače

„V úterý 28. května kolem druhé hodiny odpoledne došlo na silnici v obci Kunčina k vážné nehodě. Patnáctiletá dívenka měla být při přecházení vozovky sražena projíždějícím autem, které řídil sedmadvacetiletý muž. Zranění byla natolik závažná, že dívku museli záchranáři letecky transportovat do Fakultní nemocnice v Hradci Králové," uvedla svitavská policejní mluvčí Anna Štegnerová.

V polovině května ukončil život čtyřletého chlapečka z Nového Bydžova na Hradecku, který se projížděl na kole, čelní nakladač.

Děti jako viníci dopravních nehod
Policisté ve východních Čechách ovšem každoročně evidují i několik desítek dopravních nehod, které zapříčinily samy děti.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
– 35 nehod, které zapříčinily děti
– 18 nehod zavinilo dítě (do 15 let) v roli chodce
– 17 nehod zavinilo dítě na kole či koloběžce
Policie se nehodám dětí snaží předcházet preventivními přednáškami.  O nebezpečí doma i venku se dozvěděli i žáci v Osíku na Svitavsku.

PARDUBICKÝ KRAJ
– 26 nehod, které zapříčinily děti
– 14 případů zavinilo dítě na kole či koloběžce
– 12 případů zavinilo dítě v roli chodce