„Samotná záchrana je velmi náročná a může přinést i řadu nečekaných komplikací. Rizika spojená s pohybem na zamrzlé hladině čekají nejen na zachraňované osoby, ale i na samotné záchranáře.," uvedla Martina Žahourková, mluvčí královéhradeckých hasičů.

Těm při záchraně slouží speciální pomůcky, jako jsou nafukovací matrace, ale i běžné vybavení. Jeden z prvních letošních výcviků byl zaměřen na záchranu osoby pomocí nastavovacího žebříku. Hasič v suchém obleku se žebříkem se po zamrzlé hladině dostal až k tonoucí osobě. Jeden díl nastavovacího žebříku použil jako nosítka, na které figuranta položil a další hasiči na břehu jej vytáhli na hladinu.

Při takové záchraně je samozřejmě důležitá bezpečnost, proto byli hasič i figurant uvázáni na lano a jištěni kolegy ze břehu. Hasiči si také sami vyzkoušeli dostat se z mrazivé vody vlastními silami.

Lidé by měli být při pohybu na zamrzlé hladině maximálně opatrní. V případě stojatých vod, jako jsou rybníky, jezera, vodní nádrže nebo přehrady, se doporučuje vstupovat na led až v čase, kdy celodenní teploty klesnou pod bod mrazu po dobu deseti dnů a síla ledu dosahuje minimálně pěti centimetrů. Tloušťka ledu může být rozdílná v místech přítoků a odtoků. Lidé by neměli vstupovat na zamrzlé tekoucí vody, led je na řekách v místech proudu zeslaben.